A rendőrség egyelőre nem jelentette be, hogy milyen szintű bűnözőket sikerült elkapniuk. Elképzelhető, hogy a Clop zsarolóvírust egy időre leállították.

(Fotó: Sheila Sund CC-BY)

A Clop zsarolóvírust működtető bűnözői csoport több tagját tartóztatta le az ukrán rendőrség. A műveletre több ország – köztük Dél-Korea, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok – rendőrségeinek együttműködésében került sor – írja a Techcrunch.

A rendőrség megerősítette, hogy hat személyt letartóztatott és 21 helyen házkutatást tartottak Kijevben és a környékén. Az egyelőre nem világos a közleményből, hogy milyen szintű embereket fogott el a rendőrség, törzstagokat vagy csak a kiberbűnözőkkel kapcsolatot tartó kisebb akciókra használható tagokat. Ezt azért lényeges tudni, mert a korábbi, nem kriptót használó pénzügyi bűntetteknél jellemzően a pénzfutárok egy részét tartóztatták le utólag, a rendszert működtetők azonban ritkán akadtak horogra.

A letartóztatottakat azzal gyanúsítják, hogy zsarolták az áldozataikat. Nem csak az adatokat tartották lekódolva, hanem a szenzitív adatok kiszivárogtatásával is próbálták kicsikarni a mihamarabbi váltságdíj fizetést. Az ukrán rendőrség szerint a hat ember amerikai és dél-koreai cégek elleni támadásokban vett részt.

A Clop zsarolóvírus az eddigi becslések szerint 500 millió dollárnyi kárt okozott. Ehhez képest a rendőrség nagyjából 185 ezer dollárnyi készpénzt, számítástechnikai eszközöket és több autót – köztük Mercedest és Teslát is – foglalt le. Emellett leállították a szervert, amelyet a korábbi támadásokhoz használtak a bűnözők. A Clopnak az az oldala, amelyre a megzsarolt áldozatokat irányítja, azonban még működik, így valószínű, hogy a banda egy része még szabadlábon lehet.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?