A német fintech egyre nagyobb bajban van, pedig az elmúlt évet is botrányok között töltötte. A tőzsdén kétharmadot veszített az értékéből.

Újra akad gond a Wirecard háza táján (Fotó: Wirecard)

„Volt a múltkor egy tízezres a tárcámban, felváltottam tegnap előtt egy autópályás kávé miatt, hogy lehet, hogy már csak egy ötszázasom van?” – olyan kérdés ez, amit az emberek néha feltesznek maguknak. Nem mindig autópályás kávé vagy tízezres van a sztoriban, de a pénz, ha nem figyel az ember, el tud szublimálni. Ez történt a Wirecardnál is.

A német fintech részvényei 66 százalékot estek a tőzsdén, miután az Ernst & Young auditorai nem találták a nyomát 1,9 milliárd eurónyi készpénznek – írja a Financial Times. Emellett meghagyták annak a lehetőségét, hogy ezek a gyanús egyenlegek egy partneren keresztül kerültek be a cég könyvelésébe. A Wirecardnak ez utóbbi lehetőség jól jön, a cég nyilatkozatában arról beszélt, hogy voltak arra mutató jelek, hogy egy Wirecard számlákat kezelő megbízott megpróbálja megtéveszteni az auditort és elhitetni ezeknek az egyenlegeknek a létezését. Magyarul: nem mi voltunk, becsszó!

A német tőzsde egyelőre nem nagyon hitte el a magyarázkodást. Emellett az is a Wirecard leértékelése mellett szól, hogy ha június 19-ig nem teszik közzé a tavalyi pénzügyi eredményeiket, akkor kétmilliárd eurónyi hitelük kerül veszélybe.

A Wirecard tavaly már kivette a részét a botrányokból: dubaji és dublini irodáiról kiderült, hogy valótlan eladási és profitadatokat szolgáltattak. Illetve, hogy az auditorait tíz éve vezeti orránál fogva a cég. A 2019-es pénzügyi jelentés kiadása most harmadjára csúszott későbbi időpontra. Lassan azonban végleg kifutnak az időből.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?