Először fizettek többet bankkártyával, mint készpénzzel Angliában, elszaporodott az érintéses fizetés és az online vásárlás.

Először fizettek többet bankkártyával, mint készpénzzel Angliában, elszaporodott az érintéses fizetés és az online vásárlás.

Kép: Pixabay
Kép: Pixabay

UK Finance kutatása megmutatta, hogy az új technológiák átalakították az angolok fizetési szokásait. A 2017-es év végi eredmények azt mutatják, hogy 13,2 milliárd bankkártyás fizetés történt, ami egy kicsit több, mint a 13,1 milliárd készpénzes fizetés.

Eszerint az érintős fizetések száma 97 százalékkal növekedett, míg a készpénzes 15 százalékkal csökkent. Pedig épp kedveskedett volna az angol kormány a készpénz kedvelőknek azzal, hogy kivonják a forgalomból a két legkisebb címletet, az egy és két penny-t, így megkönnyítve a bankós vásárlást.

Mit jósolnak 2027-re?

2017 végére összesen 119 millió érintéses fizetésre alkalmas kártya volt az angoloknál. Ahogy most látszik, egyre többen választják ezt a módszert, úgy becsülik, hogy 2027-re a fizetések 36 százalékát végzik majd ilyen kártyákkal, és csak 16 százalékot készpénzzel.

Messze vagyunk még attól, hogy teljesen készpénzmentes társadalom legyünk.

– mondta a UK Finance igazgatója, Stephen Jones. Ez azt jelenti, hogy 2027-ben valószínűleg még a készpénz lesz a második leghasználtabb fizetési eszköz.

 

Nálunk még bőven él a készpénzmánia

A Magyar Nemzeti Bank utánajárt, Magyarországon is egyre többen használnak kártyát, de a megkérdezettek 39 százaléka szívesebben fizet készpénzzel, mint a modern módszerek valamelyikével. Emellett pedig a 28 százalékuk hallani sem akar a készpénzmentességről. A magyarok vásárlásaival a napi.hu itt foglalkozott bővebben.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?