2022 eleje óta megnövekedett az érdeklődés a diákmunkára, mivel a 25 év alattiakat idén már nem terheli az SZJA. De miért érdemes iskolaszövetkezeten keresztül munkát vállalni, illetve munkáltatni?

Mit kell tudni az szja-mentességről?

Azoknak a 25 év alatti fiataloknak, akik összevont adóalapba tartozó jövedelemmel rendelkeznek, 2022. január 1-től nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. A minimálbért keresők így 30 ezer forinttal, a garantált bérminimumot elérők pedig 39 ezer forinttal vihetnek haza többet. Az adómentességet 2022-ben havi bruttó 433.700 forintos jövedelemhatárig, a bruttó átlagbér mértékéig élvezhetik azok, akik még nem töltötték be a 25. életévüket. 

Ráadásul a diákokat is kedvezően érinti a minimálbér emelkedése, így a rájuk vonatkozó órabér sem lehet 1150 forintnál kevesebb, középfokú végzettséget igénylő feladatoknál pedig már minimum 1495 forinttal számolhatnak óránként.

Miért érdemes iskolaszövetkezeten keresztül munkát vállalni?

A munkáltatók is jól járnak a fiatal munkavállalókkal, főleg, ha egy iskolaszövetkezeten keresztül találják meg a dolgozóikat akár idénymunkára, akár tartós alkalmazás keretében. Miért? Mert az iskolaszövetkezetek ellenőrzött keretek között segítik a munkavállaló diákok és a munkaadó cégek egymásratalálását, ami számos előnnyel jár a megbízó és a megbízott számára is.  

A diákmunka Budapest belvárosában különösen keresett, hiszen ilyenkor rengeteg turista érkezik a városba, így felszolgálókra, konyhai kisegítőkre, pultosokra nagy igény lesz idén is. A vendéglátós munka mindig népszerű a nyári szünet alatt, hiszen a keresetek átlagosan 1600 forintos órabérre rúgnak, amiből már félre lehet tenni a következő tanév költségeire. 

A munkavállalás feltételei diákok esetében

Mit kell tudni a diákmunka szabályairól és feltételeiről?

  • A munkavállaláshoz be kell tölteni a 16. életévet, 15 éves korban pedig csak a nyári szünidőben lehet dolgozni.
  • 18 év alatt szülői engedélyre van szükség.
  • A munkavállalónak rendelkeznie kell személyi igazolvánnyal, adó- és TAJ-kártyával, valamint lakcímkártyával is.
  • 18 év alatt a diákok heti 2 pihenőnappal maximum napi 8 órát dolgozhatnak, ami nem eshet este 22 óra és reggel 6 közé, két munkanap között pedig legalább 12 órának el kell telnie.

Milyen nyári munkák lesznek idén a legkeresettebbek?

Nemcsak Budapesten, hanem a Balatonnál is szükség van az idénymunkát, nyári munkát kereső diákokra hostessként, animátori feladatok ellátására, de a kávézókba, éttermekbe is mindig keresnek kisegítőket a vendéglátóiparban.

Érdemes körülnézni az Y Generáció Iskolaszövetkezet aktuális diákmunkái között, ahol nemcsak a nyári munkákra lehet rászűrni, de az egyes régiókra is. Legyen akár vendéglátás, nyári szakmai gyakorlat vagy otthonról végezhető adminisztrációs munka, az Y Generáció tapasztaltan és gyakorlottan köti össze a munkavállalókat és a diákokat, hogy a felek elégedetten, biztonságos keretek között találhassanak egymásra.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?