A gazdasági minisztérium kutatóközpontja szerint időszerű lenne betiltani, a pénzügyminiszter a szabályozásban hisz, a fújódó lufit pedig egyik sem érdekli.


A bitcoin eleve nehezen követhető árfolyammozgásait az elmúlt hónapokban még bizonytalanabbá tették azok a kormányok, amelyek bejelentették, hogy a kriptovaluták betiltására készülnek. Ilyen volt az erősen szabályozott, a digitális jüanra építő kriptopiacot kiépíteni készülő Kína vagy a hasonló lépéseket fontolgató Törökország.

A kriptók betiltása azonban nem csak ezekben az authoriter államokban merült fel. A Leet adott hírt arról, hogy Hollandiában a CPB gazdaságpolitikai elemző iroda vezetője, Pieter Hasekamp vetette fel a kriptók betiltásának ötletét. A szakember azt hozta fel a bitcoin és a többi blockchain alapú fizetőeszköz ellen, hogy a kibocsátásukat nem a jegybank végzi, ellenőrzési lehetősége sincs ezek felett a pénzügyi hatóságoknak. Tehát egy, a fiat valutákkal párhuzamos, ellenőrizetlen, magánvaluta jött létre általuk.

Hasekamp szerint a kriptovaluták fő haszonélvezői a bűnözői körök. A pénzekkel szemben támasztott követelményeknek – például értéktárolás, fizetőeszköz – nem képesek megfelelni. Emiatt azonban arra sem kell várni, hogy a kriptók felválthatják egy nap a hagyományos valutákat. Ehelyett a kriptovalutákat egy fújódó gazdasági lufinak látja a holland szakember, amin a valutát birtoklók bukni fognak, amint ez a lufi kipukkad.

A CPB a holland gazdasági minisztérium által fenntartott, ám attól független tudományos kutatószervezet. Célja, hogy szakértői anyagokat, tanulmányokat gyártson a döntéshozás folyamatához. A jelek arra mutatnak, hogy politikai huzavona még várható az ügyben. Wopke Hoekstra holland pénzügyminiszter ugyanis egyetért a CPB aggodalmaival, de a tiltás helyett a szabályozásban látja a megoldást. Ez a szabályozás azonban a blokkláncos felépítés miatt nem vagy csak korlátozottan kivitelezhető.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?