Nem lesz egyszerű megszavaztatni, mert a reklámtechnológiai cégek erősen lobbiznak. A legnépszerűbb böngészőt pedig egy reklámokból élő cég készíti.


A böngésző sütijeit engedélyező felugró ablakokat, rétegeket és egyéb vizuális elemeket valószínűleg minden netező egyaránt utálja. Nem kis részben azért, mert a törvény szelleme helyett a törvény betűjének felel meg sok ilyen felület, azaz egy végeláthatatlan kérdőívkitöltéssé válik, mihelyt az ember tényleg meg akarja tiltani az adatkezelést. A gyakorlat olyan nevetséges méreteket öltött, hogy már játék is szól róla.

A Noyb európai jogvédő szervezet, amelyet az adatgyűjtés támogatásával igazán nem lehet megvádolni, egy olyan javaslattal állt elő, ami mindenkinek jó lehet. A szervezet szerint a böngészőben kellene beállíthatónak lenni annak, hogy mit enged a felhasználó. Ilyesmire van példa már, erre szolgál a Firefox Do Not Track beállítása, de ennek a tiszteletben tartása nem általános.

A Noyb szerint több szintű, fekete és fehérlistákkal operáló beállítási felület lenne a megfelelő. Így a felhasználók szolgáltathatnának adatot olyan oldalaknak, ahol ezt fontosnak érzik, és megtagadhatnák azoktól, amelyeket nem akarnak az adataik körül tudni. A felület lényegében egyszeri beállítást igényelne, nem kellene folyamatosan sütielhelyezési engedélyeket adni, így a felhasználók számára is élhetőbbé válna az internet – írja a Techcrunch.

Hasonló ötlettel állt elő tavaly a kaliforniai törvényhozás is, amelynek CCPA nevű adatvédelmi törvénye előírja, hogy a Do Not Track beállítást tiszteletben kell tartaniuk a weboldalaknak. A GPDR-ban szerepel már a böngésző által tárolt engedélycsomag kezelése. Azonban sem az ilyen irányú fejlesztések nem indultak el, egyik részről sem. Mindeközben az EU ez ePrivacy szabályozásával foglalkozik. A területen azonban nagyon erős lobbitevékenységet fejtenek ki a hirdetéskiszolgálásban érdekelt adtech cégek, amelyeknek érdeke, hogy minél több adatot gyűjtsenek be a netezőkről. A Noyb azonban nem olyan szervezet, ami ilyen kihívásoktól megijed. Pereskedtek már ők a Facebookkal is.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?