A kormányzó pártnak többsége van, így nem nagyon kell egyezkednie, ha valamit meg akar szavaztatni a parlamentben. Hogy ez jó ötlet-e? Meglátjuk.

Salvadori banántermesztők, valószínűleg nem a bitcoin az első gondolatuk reggelente (Fotó: FAO El Salvador/Oscar Mendoza)

Izgalmas ország El Salvador, egyike annak a két államnak, amelyek elmondhatják magukról, hogy háborúba keveredtek egy időn túli tizenegyesből született gól miatt. Jó, voltak más okok is az 1969-es fociháború kirobbanására mögött, például a ma Chiquitának hívott banánexportőr világuralmi törekvései. Aki érdekeset akar olvasni így a hétvégén, az már akkor sem jár rosszul, ha csak a Chiquita és futballháború szócikkét átfutja.

Az ország mostanában épp azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a parlamentje megszavazta, hogy a bitcoin hivatalos valuta legyen az országban. Ez úgy történhetett, hogy Nayib Bukele elnök és a Nueavas Ideas nevű populista pártja kétharmados többséggel kormányoz. Ezt a lehetőséget többek között arra használták eddig fel, hogy kiiktassák az alkotmányból, hogy egy politikus hányszor lehet elnök, nyomtak át törvényeket és neveztek ki bírókat is. Szóval a bitcoinosdi egy Nuevas Ideas terv, nem a nép legmélyebb belső vágya.

Bukele elnök szerint a bitcoin hivatalossá tétele a bankolatlanok számának csökkenésével járna. Illetve a salvadori gazdaságban rendkívül komoly szerepet játszó külföldről hazaküldött támogatások útját egyszerűbbé tenné – írja a The Verge.

A Cryptonews szerint három hónap múlva két hivatalos fizetőeszköze is lesz az országnak. Az egyik a bitcoin, a másik az eddig is használt amerikai dollár. Saját pénzt nem ad ki az ország 2001 óta. Bukele szeretné, ha bitcoin alapú lenne az ország gazdasága, de egyelőre a dollár lesz a referencia. Mivel az kevésbé volatilis, ezért elképzelhető, hogy a salvadoriak nem járnak nagyon rosszul végül a kísérlettel. Igaz, a bitcoin értéktárolóként és fizetési eszközként sem igazán bizonyított eddig.

A Guardian által megkérdezett közép-amerikai civil szervezetek szerint annyi a gond az elnök elképzelésével, hogy a szegények nem férnek hozzá olyan technológiához, amivel a bitcoint kezelni lehet. Okostelefon és netkapcsolat nélkül például a kriptóra épített gazdaság nem fog működni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?