A digitalizáció elkezdődött, de az ügyfélnél számlát kiállító vállalkozókat még nem győzték meg a fintechek, hogy akár okostelefonon is ki lehet állítani egy számlát.


Július elsejétől a legtöbb magyarországi számlát be kell küldeni a NAV rendszerébe is. Az online számlázóprogramok fel vannak készítve erre, a NAV oldaláról is működik a megoldás, egy akadály azonban még van az átállás útjában: a vállalkozók.

A Számlázz.hu közreadta felmérését arról, hogyan számláznak a magyar vállalkozások. Nem a digitalizáció az első, ami eszünkbe jut a számokról.

  • a vállalkozások kétharmadának van papír számlatömbje.
  • ötven százaléknál valamivel több azoknak az aránya, akik szoftverrel (on- vagy offline) számláznak.
  • a kizárólag online számlázók aránya egyelőre csupán 19 százalék.

A számlatömböt az tartja életben, hogy sokan az ügyfeleknél vagy egyéb kitelepülésen számláznak, ahol nincs internet. A mobilnet vagy az okostelefonon futó számlázó app nem merül fel ezeknél a vállalkozóknál. A telepített számlázószoftverek aránya csökken évek óta.

A legjellemzőbb az, hogy a bevételt banki utalásként kapják a vállalkozások (84 százalék). De a válaszadók 51 százaléka jelölte meg a készpénzfizetést a telephelyen, 24 százalékuk pedig a készpénzes fizetést külső helyszínen. A kártyás fizetés (15 százalék a telephelyen, 8 százalék online) ha nem is elhanyagolható, de csekély részesedéssel rendelkezik. Ezeken felül még látható a Paypal (8 százalék) részesedése is.

A papír az papír

Ahogy a papír számlatömb uralma is megdönthetetlen, úgy a papíron küldözgetett számláké is. A vállalkozások negyven százaléka, mindegy, hogy Számlázz.hu ügyfél vagy máshogy állít ki számlát, a végén nyomtatóra küldi a PDF-et és elballag vele a postára. Esetleg személyesen adja át. Hasonló arányban küldik el emailhez csatolva a fájlt. Végül durván húsz százaléknyian vannak azok, akik automatikusan küldik a számlázóból a számlát.

A kézi számlatömb használata nem szűnik meg a július elsejével életbe lépő változásokkal. Ezt a vállalkozások többsége rosszul tudja. Ám a számlákat a kiállítást követő napokban fel kell tölteni a NAV rendszerébe. Azaz duplán kell dolgozni a számlázással.

Teszteltük az online számlázóprogram és a NAV rendszerének összekötését. A leírást követve öt perc alatt megoldható a feladat, és ebbe már beleszámoltunk egy nyugodt körülmények között elfogyasztott kávét is. Ugyanakkor, amíg az online számlázóprogramok nem érik el a vállalkozók egy részét, addig nekik kényelmetlenebbé válik a változások miatt az élet.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?