A gyárak lassan újraindulnak, de a pénzügyi szolgáltatások még mindig állnak. Pénz nélkül pedig autó sincsen.

(Fotó: Steve Maw CC-BY-ND)

Mindenki tudja, akinek már volt vele dolga, hogy a zsarolóvírusok egy kicsit sem viccesek. A Honda japán autógyár kénytelen volt tevékenységének egy részét felfüggesztenie, mert kártevő jutott a rendszereibe.

Egyelőre semmi sem mutat arra, hogy személyes adatokat loptak volna el. A legtöbb üzemünkben újra tudtuk kezdeni a munkát, dolgozunk azon, hogy az ohiói autó- és motoralkatrész gyárunk is újrainduljon

– nyilatkozta a japán autóipari cég a The Verge-nek. Emellett azt közölték, hogy az ügyfélszolgálati és pénzügyi szolgáltatásaikat is érintette a zsarolóvírus-fertőzés.

Valószínűleg a Snake zsarolóvírus egy verziója juthatott be a Honda rendszereibe. Ennek a működése hasonló a többi hasonló kategóriás kártevőhöz: fájlokat titkosít majd a feloldásukért pénzt kér.

A helyreállítás egyelőre félig sikerült. A Honda tulajdonosok nem tudnak fizetni a cég rendszerében, illetve áll az ügyfélszolgálat is, ha lehet hinni a Twitteren panaszkodó ügyfeleknek. Emellett a Verge forrásai szerint a cég állományának nagy százalékát kitevő kölcsönzött munkaerőt képtelen kifizetni a Honda, amíg a pénzügyi rendszerek helyre nem állnak.

Emellett az otthoni munkavégzés lehetősége is megszűnt, hiszen a távolról elérhető irodai rendszerek nem működnek az Egyesült Államokban. Emiatt a járvány közepén az amerikai Honda újra bejárós munkahely lett.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?