Az MNB olyan szabályozási sandbox környezetet tervez indítani, ahol éles adatokkal, korlátozott felhasználószámmal tesztelhetik a szolgáltatásaikat a fintechek - hangzott el a Treasury Club digitalizációról szóló szekcióján. 

Valahol kellene találniuk 29 millió fontot (Forrás: Wikimedia Commons)

Fotó: Wikimedia Commons

A Treasury Club fintech kerekasztal beszélgetését – ahol többségben voltak a bankárok – rögtön azzal nyitották, hogy definiálni kéne, mi is az a fintech. Faluvégi Balázs, a BlueOpes alapítója vállalta is ennek summázását:

A pénzügyi szolgáltatások folyamatának teljes digitalizációja, ami egy új ügyfélélményt eredményez.

Majd magyarázatként hozzátette, hogy ugyanaz történik, mint Henry Ford korában. A fintech nem egy gyorsabb ló, hanem az autó.

A terület körülhatárolásával az MNB-nek sincs problémája. Gabler Gergely arról beszélt, hogy a szabályozónak dilemmát okoz a terület. Egyrészt innovatív területnek tekintik, ami elérheti, hogy a bankrendszer olcsóbb és hatékonyabb legyen. Másrészt meg kell találni a szabályozásnak azt a módját, ami nem fogja vissza a hazai fintecheket, de nem is hozza hátrányba a bankokat.

Itt már elkezdődött a kedélyes szurkálódás a résztvevők között. Faluvégi azzal válaszolt az MNB-s résztvevő aggályaira, hogy ha a felügyelet egy alapvetően rendben lévő engedélyeztetési dokumentációtól nem megijed, nem kezd időhúzásba, akkor már boldogabb lenne a világ.

Kapacitáshiány van a felügyeleten belül

– állapította meg a BlueOpes alapítója.

A provokáció sikeres volt, mert ezután szóba került, hogy az MNB olyan szabályozási sandbox környezetet tervez indítani, ahol éles adatokkal, korlátozott felhasználószámmal tesztelhetik a szolgáltatásaikat a fintechek.

Az esemény végén a résztvevők még megpróbálták megtippelni, mivel fogunk fizetni öt-tíz év múlva. A legjobb válasz az volt, hogy bitekkel, de azt még nem tudni, hogy a biteknek akkor épp mi lesz a formája. Lehet bankkártya, telefon, facebookos üzenet. A készpénz viszont nem a jövő technológiája.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?