Száznegyven millió dollárt kell letétbe helyeznie a Gawkernek, hogy folytassa a pereskedést. Ellenfele vagyonát 2,7 milliárdra becsülik.

Száznegyven millió dollárt kell letétbe helyeznie a Gawker amerikai médiacégnek, csak azért, hogy fellebbezhessen egy floridai bíróságon hozott ítélet ellen. Az ellenfele egy pankrátor és egy milliárdos.

Hogan perét pénzzel és ügyvédekkel is támogatta Thiel
Hogan perét pénzzel és ügyvédekkel is támogatta Thiel
(fotó: Mike Kalasnik / Flickr CC-BY-SA)

A felperes Hulk Hogan, a nyolcvanas évek legendás nagy bajszú pankrátora, aki sérelmezte, hogy a lap részleteket közölt tíz éve készült szexvideójából, amelyen barátjának feleségével látható. Az ügynek az ad különös ízt, hogy Hogant titokban Peter Thiel, a Paypal alapítója és a Founders Fund kockázati tőkebefektető vezetője segítette ki tízmillió dollárral, hogy megpróbálja csődbe juttatni a médiacéget.

A Gawker vs. Terry Bollea nevű per annyira tekervényes, hogy nagyon nehéz megmondani, hol kezdődik. Nyomokban emlékeztet egy óvodai csetepatéra. Három időpont van, ami fontos a történet szempontjából.

Az első: 2006-ban, válása után Hulk Hogan lefeküdt Heather Clemmel, aki Todd The Love Sponge Clem nevű barátjának a felesége volt. Az aktusról videofelvétel készült, tisztázatlan azonban, hogy ki tudott a létezéséről. Ami viszont biztos, hogy a felvétel kiszivárgott. Először a TMZ amerikai pletykalap adott hírt a létezéséről.

A második: 2007. decemberében a Gawker Valleyvag nevű, a Szilícum-völgy ügyeit firtató blogja megírta Peter Thielről, a Paypal alapítójáról és a Facebook korai befektetőjéről, hogy meleg. A cikk tulajdonképpen hízelgő képet fest a milliárdosról, ez azonban nem változtat azon, hogy a konzervatív körökben is forgó, közel-keleti üzletfelekkel is dolgozó Thiel nem szerette volna, ha bármit írnak szexuális irányultságáról.

A harmadik pedig: 2012. októberében a Gawker publikált egy szerkesztett klipet a Hogan-szexvideóból. A felvételt bírósági utasításra sem törölték, azzal érvelve, hogy a videó hírértéke felülírja a személyiségi jogok védelmét.

Hogan városában nehéz Hogannel szemben nyerni

A szexvideó-ügyből olyan per lett, amely leginkább a médiát érdekelte, mert a média szeret önmagával foglalkozni. Az idén tavasszal zajló tárgyalássorozatot Hogan olyan megnyilvánulásokkal dobta fel, amely szerint nem mindegy, hogy valaki Terry Boleát (ez Hogan polgári neve) vagy Hulk Hogant, a pankrátort sérti meg. A Gawker újságírói pedig helyenként rosszul célzott szarkasztikus megjegyzésekkel rontottak a helyzetükön. A lap eleve nehéz helyzetből indult, a tárgyalást Floridában, Hogan lakóhelyén tartották, ahol a pankrátor a helyi hős.

Első fokon több mint százmillió dolláros jóvátétel megfizetésére ítélték a Gawkert. A cég befektető bevonásával próbálja átvészelni a másodfokig tartó időt, de nem lesz egyszerű dolguk.

Thiel korábban is állt elő vad ötletekkel, de újságot még nem perelt rommá
Thiel korábban is állt elő vad ötletekkel, de újságot még nem perelt rommá
(fotó: Dan Taylor / Heisenbergmedia / Flickr CC-BY)

A bomba azonban hónapokkal az ítélet megszületése után robbant. Nick Denton, a Gawker feje már korábban is utalt arra, hogy Hogant a Szilícium-völgyből támogatják, a héten a Forbes meg is találta a per mögötti pénzembert, Peter Thielt. Sőt, úgy tűnik, hogy a milliárdos nem is csak ezt az egy Gawker elleni pert szponzorálta meg, hanem másik két-három hasonló ügy mögött is ott állhat. Thiel a New York Times-nak azt nyilatkozta, hogy „nem a bosszú (vezeti), hanem az elriasztás szándéka.” A szólásszabadság mellett többször kiálló milliárdos szerint a Gawker elhallgattatása – vagy megbüntetése – nem veszélyezteti az újságírókat általában véve. A Gawkert különálló esetnek tekinti, az újságírás al-Kaidájának, és ennek korábban is hangot adott.

A Szilícium-völgyben és New Yorkban megoszlanak a vélemények. Vinkhod Khosla, akiről egy ügyeskedő húzása után a Valleywag írt több kényelmetlen cikket, kiállt a Paypal alapítója mellett. Pierre Omidyar, az eBay online piactér társalapítója azonban a Gawker mellett szervezett támogató mozgalmat. A First Look Media nevű médiacég tulajdonosaként Omidyarnak is van véleménye a szólásszabadságról, és ez nagyon jól jöhet a Gawkernak és vezetőjének, aki nyilvános vitát kért a Thielhez írt levelében.

Már most látszik, hogy az ügynek a fintech világra nem lesz közvetlen behatása, a sajtót azonban megrázhatja. Ráadásul arra is rámutat, hogy át kell értékelni, amit a startupok világának hőseiről tudunk.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?