A kártyatársaság vitarendezési megoldással, csalásfigyeléssel és partneradatbázissal segítené elő az európai fintech szféra fejlődését.

A kártyatársaság vitarendezési megoldással, csalásfigyeléssel és partneradatbázissal segítené elő az európai fintech szféra fejlődését.

Forrás: Mastercard
Forrás: Mastercard

Nyitott elszámolási felületek létrehozására alkalmas szolgáltatáscsomagot adott ki a Mastercard. A szoftver a PSD2-vel a pénzügyi területre belépő új szolgáltatók és a bankok közti együttműködést fogja olajozattabbá tenni. A kártyatársaság szerint a bizalom és a biztonság az a két alappillére a nyílt bankolásnak (open banking), amelyet erősíteni kell.

A Mastercard szolgáltatáscsomagja négy problémára kínál megoldást. Európai szintű adatbázis készül a fizetési folyamatban résztvevő szolgáltatókról. Ez alapján a bankok felmérhetik, hogy a felhasználói számlához hozzáférést kérő fél megbízható-e. Mégsem mindegy, hogy egy külföldi fintechet engednek be a platformjukra vagy egy ügyes csalót. (A PSD2-re építő csalást még nem láttunk, egyszerűbb útjai is vannak a netes bűnözésnek.)

A cég biztonsági rendszereire épülő új, visszaéléseket vizsgáló szolgáltatás indul. Ez a harmadik fél által indított fizetési folyamatok ellenőrzésére szolgál. A harmadik eleme a rendszernek egy vitarendezési mechanizmus. Végül pedig a szolgáltatók és a bankok kapcsolatfelvételét és kommunikációját megkönnyítő platformot is indít a kártyatársaság.

A bejelentés kapcsán Jason Lane, a cég európai piacfejlesztési elnöke arról beszélt, hogy a bizalmi kihívások megoldására van szükség a nyílt bankolás elterjedéséhez. A rendszer 2019. elején indul az Egyesült Királyságban és Lengyelorszgban, majd egész Európában elérhetővé válik.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?