A blockchaines eredetiségigazolás egyre elterjedtebbé válik az élelmiszeriparban. Egyelőre főleg a prémium és bio termékek esetében éri meg.

Egy szép szelet blockchaint? (Fotó: Ján Sokoly // CC-BY)

A norvég Kvarøy Arctic lazacfarm bejelentette, hogy csatlakozik az IBM Food Trust nevű szolgáltatásához. A blockchainre épülő megoldás fő célja, hogy ellenőrizhetővé tegye az alapanyagok származásának és eredetiségének ellenőrzését az élelmiszeripari ellátási láncban.

A cég nagy éttermeknek és az amerikai és kanadai Whole Foods bolthálózatnak szállít lazacot. Mostantól a halak útját, kifogásuk idejét és egyéb információkat is megtudhatják azok, akik veszik a fáradságot és ellenőrzik a Food Trustban. A rendszerbe vezető linket egy QR-kódban lehet megtalálni a halak csomagolásán. Így viszonylag egyszerű lesz hozzáférni az adatokhoz.

Az IBM szerint a kezdeményezés előnye, hogy a hamisítást is segíthet visszaszorítani. A cég az Oceana nevű környezetvédelmi szervezet által kiadott tanulmányra hivatkozik, amely szerint az Egyesült Államokban piacra kerülő tengeri élelmiszerek harmadát tévesen címkézve (vagy hamisítva) adják el. Esetenként a vásárlók olyan élelmiszerekért is prémium árat fizetnek, amelyek minősége ezt nem indokolja.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?