Két súlyos támadás után elfogyott a türelem. Kérdés, hogyan tudnak megbirkózni a jellemzően nem USA-barát államok hackereivel.

123rf

A terrorizmus kezelési szintjére emeli a zsarolóvírusos támadásokat az amerikai Igazságügyi Minisztérium (DOJ). A Reuters információi szerint a Colonial Pipeline elleni támadás zaklatta fel ennyire a minisztérium dolgozóit.

A változás elsősorban azt jelenti, hogy létrehoztak egy washingtoni csoportot a zsarlóvírusos támadások vizsgálatára. A csoport koordinálja az összes ilyen típusú ügyben induló nyomozást. Az erről való értesítést az Egyesült Államok összes ügyészi hivatala megkapta.

Két amerikai cég ellen is indult kibertámadás az elmúlt hónapban. Az egyik a Colonial Pipeline elleni volt, ez a cég 4,4 millió dollár megfizetésével szabadult meg a zsarolóvírustól. A másik pedig egy nemzetközi cég, és egyben a világ legnagyobb húsfeldolgozója, amelynek ügye még folyamatban van.

A DOJ szerint a kibertámadások egyre nagyobb veszélyt jelentenek. Emellett pedig nem látják megoldásnak a zsarolóvírussal támadó csoportok kifizetését. Ahogy korábban a terroristákkal kapcsolatban is meghozta az USA a maga alapelveit, úgy a zsarolóvírusos bandákkal is erre van szükség. A támadók mellett pedig a céltáblára kerültek azok a „golyóálló”, azaz a törvénynek nem engedelmeskedő tárhelyszoltáltatók is, akiknél egy-egy támadó hálózat irányítását üzemeltetni lehet.

Az amerikai ügyészség a folyamatban részvevő összes bűnös felet célba akarja venni a feketepiaci fórumoktól a törvényeket nagyvonalúan kezelő kriptotőzsdékig.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?