A bankoknak is el kell dönteniük, hogy milyen cégeknek hiteleznek. Az egyáltalán nem kérdés, hogy sok pénz fog eltűnni, ha szerencsénk van, akkor más nem.

Fotó: Tony Webster CC-BY

A világ legnagyobb cégeinek pénzügyi előrejelzéseiben lassan megjelenik a klímaváltozás hatása – írja a New York Times. A lap szerint mindegy, hogy európai bankokról, kaliforniai techcégekről vagy energetikai mamutokról van szó, mindenki próbálja beárazni, mennyit fog veszíteni a kiszámíthatatlanabbá, extrémebbé váló időjárás és az általa okozott változások miatt.

A cégek kettős nyomás alatt vannak, a részvényeseik és a piaci szabályozók is követelik, hogy ezeket a becsléseket hozzák nyilvánosságra. A klímaváltozás az ellátási láncok bizonytalanabbá válásával, a fosszilis befeketetések elértéktelenedésével is együtt jár. Már a mostani számolgatások is azt sugallják, hogy több ezermilliárd dollár fog egyszerűen felszívódni.
Az elemzők szerint pedig még messze nem értünk el a reális kockázatelemzésekhez. Az első ezermilliárd dollár csak az ötszáz legnagyobb cég veszteségeiből összejön, nagyrészt a következő öt évben meg is jelenik a könyvekben. A veszteség nem csak a fosszilis energiával foglalkozó cégeket érinti. A Google holdingcége, az Alphabet azzal számol, hogy drágább lesz az adatközpontok hűtése. A brazil Banco Santander attól tart, hogy a szárazságok miatt nehezebben fizetik vissza az ügyfeleik a hiteleiket.

Amúgy a bankoknak PR-problémát is okozhat a klímaváltozás, de ez a legkisebb baj (Fotó: Tavis Ford CC-BY)

Emellett lehet még áradásokkal és azok hatásaival is számolni. Vagy olyan, egymást követő időjárási jelenségek, mint az idei tavaszi aszályt követő nagy esőzések, amelyek a magyar gazdákat hozták rendkívül kellemetlen helyzetbe. Ide tartozik az is, hogy az amerikai PG&E áramszolgáltató idén csődvédelmet kért, mert 30 milliárd dollárnyi kártérítési igény merült fel, miután a cég elhanyagolt vezetékeiről kiderült, hogy azok okozták a tavalyi kaliforniai erdőtüzeket.

Gyorsan hozzá kell tenni azt, hogy ha egy ezermilliárd dollárt, ha többet buknak az energia és techcégek, még akkor is jól járunk. A legriasztóbb forgatókönyvek nem csak anyagi veszteséget, hanem tömeges halálozást és a civilizáció elpusztulását is szokták tartalmazni. Ehhez képest a gazdasági veszteség eltörpül.

Több cég pénzkeresési lehetőséget is lát a klímaváltozásban. Erre térjünk majd akkor vissza, ha túléltük.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?