Rengeteg pénz tűnt már el idén kriptós átverésekben, de az összeg nagy részét egy hatalmas kínai csalás vitte el. A számok ellenére a helyzet folyamatosan javul.

(Fotó: The Preiser Project / Flickr CC-BY)
(fotó: The Preiser Project / Flickr CC-BY)

A kriptovaluták terjedésével a hozzájuk kapcsolódó bűnözés is nő. A folyamat természetes, autót sem loptak, amíg nem voltak autók. Ettől függetlenül azért érdekes adat, hogy a CipherTrace IT-biztonsági cég által kiadott jelentés szerint eddig idén 1,4 milliárd dollárt loptak el különböző kriptós átverések során 2020-ban.

Ha az átverések az év során hasonló ütemben folytatódnak. Ha a kriptós befektetők hiszékenysége nem változik, akkor az idei a második legtöbb kárral járó év lesz. A rekorder valószínűleg marad a 2019-es év, amely során 4,5 milliárd dollárnyi pénznek kelt lába. A pénzek eltűnésének köze volt ahhoz is, hogy szigorodott a szabályozás. Ennek következtében több átverés bedőlt, olyanok, amelyek még hosszan megtéveszthették volna az embereket.

Az idei kár nagy részét a kínai Wotoken-átverés adja. Ez a hétszázezer embert érintő ügy tavasz végén pattant ki. A szervezők hatalmas kamatot ígértek az ügyfeleknek. A Wotoken piramisjáték-szerűen épült fel, az új ügyfeleket beszervezők még jobban jártak volna, ha azok a csodálatos kereskedőalgoritmusok, amikre az összes wotokenes reklám hivatkozott, egyáltalán léteztek volna. Ahogy az a túl szép ahhoz, hogy igaz legyen jellegű ajánlatoknál lenni szokott, egy sornyi kód sem létezett. Több, mint egymilliárd dollárt csaltak ki ezzel az ígérettel az emberek zsebéből.

Sokkal jobb hír, hogy jelentősen kifehéredett a kriptotőzsdék forgalma. A 47 százalékos csökkenés után idén csupán 0,17 százaléknyi volt a törvénytelen forrásból származó tranzakció. Ez jelzi, hogy a pénzmosás elleni intézkedések működnek. Érdekes részlet, hogy a legfeketébb tőzsde egy finnországi, ezt pedig orosz tőzsdék követik.

Ugyanakkor a jelentés arra is felhívja a figyelmet, hogy a bűnözők egyre ügyesebben rejtik el, milyen forrásból származik a kriptovagyonuk. Több tranzakcióz hajtanak végre tárcák között, így nehezebb megtalálni a forrást.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?