Nem csak a fizetés területén kelt versenyre az Apple a többi techóriással, adatvédelemben is felvette a kesztyűt.

Fotó: Apple

Az Apple WWDC nevű fejlesztői konferenciáján nem mindig jelentenek be érdekes dolgokat. Idén viszon több apró, máshol is meglévő tuning mellett bejelentették a Sign in with Apple nevű identitásszolgáltatót is. Ez durván annyit tud, hogy az Apple készülékeken használt bejelentkezési adatainkkal – azaz Face ID-val vagy ujjlenyomattal – lehet majd belépni különböző appokba is.

Az Apple mindezt úgy oldja meg, hogy a megoldást támogató szolgáltatások felé létrehoz egy csak ott használt email és jelszó párost. Az ide érkező leveleket automatikusan továbbítja a felhasználó postafiókjába. Az viszont, hogy a regisztrációk milyen valós email címhez kötődnek, csak az Apple-nél van meg. Ahogy a cég tárolja a biometrikus adatokat is. Ez a lépés a felhasználók követését megnehezítheti a Google és a Facebook számára.

Egy fejlesző arra is felfigyelt, hogy az Apple kitalálta, hogyan fogja villámgyorsan elterjeszteni a saját azonosítási megoldását. A cég kötelezi azokat az appfejlesztőket, akik Facebook vagy Google belépést kínálnak, hogy vegyék fel a palettára a Sign in with Apple megoldást is. A funkciónak közvetlen pénzügyi vonatkozása nincsen. De mivel a Facebook abból él, hogy mindent tud a felhasználókról, az Apple pedig épp ennek a tudásnak a megbontásán dolgozik, biztosak lehetünk abban, hogy dollármilliárdok sorsa fordulhat meg a ma bemutatott funkció sikerén.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?