Olyan a bitcoin, mint a tulipánhagyma? Csak bűnözők használják? A Goldman Sachs felkavarta az állóvizet, de elég egy-két napig figyelni a bitcoin árfolyamát, hogy egy-két állításukat elfogadjuk.

(Fotó: Casascius)

Mindenkinek van gyengesége, mi például szeretjük azokat a drámákat, amikor a kriptopénzek rajongói felhorgadnak valamin. Különösen amikor olyasmi válik botránykővé, amit veterán pénzügyi szakemberek mondanak, de nem tetszik az újsütetűbb kriptobefektetőknek.

A Goldman Sachs bank egyik előadásában hangzott el, hogy a bitcoin értékét nem garantálja semmi, nem javasolják sem rövid, sem hosszútávú befektetési eszköznek. Emellett arról is szó esett a negyvenöt diából álló tájékoztatásban, hogy a kriptopénzek gyakorta kötődnek illegális üzletekhez, például pénzmosáshoz vagy darknetes üzleteléshez. Végül pedig, hogy feltegyék az i-re a pontot, a bitcoint az eleve vitatott holland tulipánmániához hasonlították, amely egyes források szerint az 1600-as években uralta el Németalföldet.

A prezentáción Chris Skinner is lovagolt egy kicsit. Egy részével egyetért, például, hogy a bitcoin értékét meghatározó fedezetet tényleg nehéz megtalálni. Ellenben a feketepiaccal és bűnözéssel való kényszeres összekapcsolását is túlzásnak érzi.

Sokkal egyszerűbb bankokat használni pénzmosásra, mint a kriptovalutákat

– írja a guru.

Még mókásabb, hogy természetszerűen kitört egy kisebb háború a Twitteren, amelyben a kriptopénz rajongói lustának nevezték a Goldman Sachs elemzését. A Goldmant támogatók pedig a kiszámíthatóan bekövetkező nagy bitcoinos áresésekre próbálják felhívni a figyelmet. Az ügy akkora hullámokat vetett, hogy a Kraken az összes ügyfelének kiküldött egy hírlevelet arról, hogy nem kell a Goldman minden aggályát készpénznek venni. Sőt egy whitepapert is ajánlanak, amely válaszokat kínál a felvetődő kérdésekre azok számára, akik hinni akarnak a kriptovalutákban.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?