Már a Windows 10 sem fogja kérni, hogy állandó jelleggel cseréljünk jelszót. És ez nem baj!

(Fotó: Christiaan Colen / Flickr CC-BY)
(fotó: Christiaan Colen / Flickr CC-BY)

Kivételesen nem egy befoltozott biztonsági réstől vagy egy új technológiától lett biztonságosabb a világ, hanem egy megváltoztatott szabálytól. Már a Windows 10 sem fog ahhoz ragaszkodni a jövőben, hogy a felhasználók időnként jelszót cseréljenek.

A Microsoft azzal érvel, hogy a kapcsolódó kutatások szerint a gyakori jelszócsere egyszerűen értelmetlen. Ha egy jelszót nem lopnak el, felesleges a csere. Ha pedig ellopnak, akkor azonnal meg kell változtatni. A jellemzően háromhavonta megkívánt kódcsere többnyire arra jó, hogy a felhasználók beálljanak valami egy szabály alapján létrehozott, könnyen megjegyezhető jelszó használatára. (A való életből, egy magyar nagyvállalattól vett példa: Január15, Április15, Július15 és így tovább.)

A jelszavak gyakori cserélgetése helyett sokkal hasznosabb, ha kellően hosszú jelszavakad adunk meg, ezeket viszont jelszótároló alkalmazásokba mentjük el. A Chrome vagy a Firefox is képes ezeket titkosítva tárolni, a LastPass vagy a 1Password megoldja a velük elmentett jelszavak több gép közti szinkronizációját is. Aki pedig nagyon egyszerű megoldásra vágyik az a Keepass vagy az íróasztal fiókjába zárt notesz között választhat. Ezek mellett érdemes minden olyan helyen bekapcsolni a kétlépcsős azonosítást, ahol erre lehetőség van.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?