Ha a problémát nem sikerül gyorsan elhárítani, akkor az USA-ban kénytelenek lesznek vegetáriánus burgert enni a gyorséttermekben.

(Fotó: Camille Gévaudan CC-BY-SA)

Már kiderült, hogy az amerikaiak rosszul reagálnak arra, ha elfogy a benzinkutakról a benzin és a dízel. Ennek a kiderítéséhez egy kibertámadás kellett, ami leállította a Colonial Pipeline nevű távvezetéket működtető cég pénzügyi rendszerét és blokkolta május közepén.

Az Egyesült Államok rovására végzett emberkísérlet következő lépésében az fog kiderülni, hogy mit szólnak, ha nincs elég hús a boltokban. Egyelőre nem tudni, hogy ki a tettes, még azt sem, hogy pontosan mit akar, de a botrány borítékolható előre. A világ legnagyobb húskombinát cégének, a JBS-nek a számítógépes rendszerébe zsarolóvírust juttattak. A Fehér Ház tájékoztatása szerint a tettesek valószínűleg oroszok, de egy kibertámadásnál ennek a megállapítása soha nem egyszerű.

Az ügyben egyelőre az FBI nyomoz. A Fehér Ház pedig kapcsolatba lépett az orosz kormánnyal. Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője szerint azt az üzenetet közvetítik az orosz fél felé, hogy felelős államok nem biztosítanak védelmet kiberbűnözőknek.

A JBS állítása szerint rögtön leállították az érintett rendszereiket, ezért a biztonsági másolataikba nem jutott be a vírus. Arról egyelőre nem árultak el részleteket, hogy hány üzemük áll a támadás miatt. „Az incidens megoldásához időre van szükség, ami miatt egyes vásárlók és beszállítók felé irányuló tranzakciók késedelmet fognak szenvedni” – áll a JBS közleményében. A Beef Central iparági szervezet szerint először a McDonalds és a hasonló gyorséttermek fogják megérezni a vírustámadás hatásait.

A JBS alapvetően brazil cég, de az Egyesült Államok marhaforgalmának az ötödét is ők kezelik, illetve Ausztrália legnagyobb húsfeldolgozójának is számít.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?