Igaz, fogalmunk sincs, hogy ki lehet a Nakamoto Szatosi neve mögött rejtőző ember vagy emberek, de ez nem akadályoz meg egy csoportot abban, hogy szobrot állítson neki.

A hackerek továbbra sem így néznek ki, de így szokás őket elképzelni (kép: 123rf)

Miközben a bitcoin és a többi kriptovaluta a szokott rossz periódusainak egyikét éli, amiről még nem tudni, hogy maradandó korrekció volt-e vagy csak egy pár hétig tartó, durván 40 százalékos értékvesztés, a budapesti kriptós közösség nem szeretett ki a valutákból. A Telex adta hírül, hogy elkészültek a látványtervek Nakamoto Szatosi szobrához, amit a Graphisoft Parban terveznek felállítani.
f

Az életnagyságú szobor elkészítését némiképp nehezíti, hogy Nakamotóról senki nem tudka, hogy kicsoda vagy hogy hogyan néz ki. Az is bizonytalan, hogy egy ember vagy matematikusok egy csoportja. Ráadáásul a bitcoint leíró tanulmány óta nem is hallatott magáról. Szóval egy vagy létező vagy nem, vagy több ember vagy nem, vagy ázsiai vagy nem figura szobrát próbálják felállítani, aki vagy férfi, de az is lehet, hogy nő.

A Telexen megtekinthető látványterv néhány egyértelmű döntést hozott a fenti kérdésekben. Nakamotó férfinak tűnik, egy embernek és abból is fiatalabbnak. Ráadásul kapucnis pulóvert visel, mint a hackerek a hollywoodi akciófilmekben. A szobrot Gergely Réka és Gilly Tamás készíti, a finanszírozást pedig 27 hazai szervezet és magánszemély dobta össze. A szoborra összeadott 3,1 millió forintból egy imázsfilm is készül majd.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?