Sadiq Khan, London polgármestere rájött, hogy egyre kevesebb apró csörög a zsebünkben, de ez nem kell, hogy az utcazenészek bevételeinek rovására menjen.

Sadiq Khan, London polgármestere rájött, hogy egyre kevesebb apró csörög a zsebünkben, de ez nem kell, hogy az utcazenészek bevételeinek rovására menjen.

(Fotó: SzÁZ)
(Fotó: SzÁZ)

London szórakoztató város, akit pedig a fintech érdekel, az amúgy sem tudja kihagyni a célpontjai közül. Még így fontos pénzügyi központ, hogy a Brexit miatt az európai piacra dolgozó cégek elkezdtek szökdösni a kontintnes irányába.

Sadiq Khan, a város polgármestere most kitalált egy olyan területet, amit eddig még nem csatornázott be, pedig akár meg is tehette volna. Ez pedig az utcai zenélés.

Azon senki nem lepődik meg gondolom, hogy Londonban az utcazenészeknek van szervezete. A városon belüli városban – ez a City – olyan céhek is működnek, amelyeknek az iparát több száz éve megette az automatizálás, de valahogy csak elnyomorognak a világ legdrágább négyzetkilométernyi földjén belül elterülő céhpalotájukban. Az utcazenészeknek céh nem jutott, de a londoni polgármester által támogatott szervezet igen. Illetve egy könnyen betartható szabályzat is: amíg közterületen zenének és nem állnak el bejáratokat, csinálják bátran a művészetüket.

Khan azt találta ki, hogy az iZettle érintőkártyás termináljaival lássák el a zenészeket. Az elképzelést tesztelő Charlotte Campbell, aki a terminálját egy fix 2 fontos adomány beállítására állította be, pozitívan nyilatkozott az ötletről. Azt mondta, jelentősen nőttek a digitális adományozási módtól a bevételei.

(A fenti utcazenészek egyike sem Londonban ad elő, cserébe jól szólnak. A cikk elején lévő képen szereplő figura viszont Southenden gitározik!)


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?