A bankok és az ügyfelek is rosszul járnak, ha eltűnnek az ATM-ek. Brit képviselők egy csoportjának van egy ötlete, hogyan lehet ezt megelőzni.

(Foto: M. Appelman // CC-BY-SA)

Összeomolhat a brit készpénzes infrastruktúra, erre figyelmeztette egy 37 képviselő által jegyzett levél a brit parlament alsóházát. A levél szerint az ATM-hálózat már korábban is veszélyben volt, de a koronavírus sokat rontott a helyzeten.

A képviselők az áldatlan állapotok kialakulásának okát a kártyahasználati díjak csökkentésében látják. Amely csökkentésnek valószínűleg minden kereskedő és minden vásárló örül. A koronavírus-járvány alatt pedig jelentősen kevesebb készpénzt használtak a britek. A bankautomatás pénz kivétel hatvan százalékkal csökkent. Egy felmérés szerint pedig a válaszadók 75 százaléka mondta azt, hogy kevesebbet fizet papírpénzzel.

A képviselők a bankautomaták megmentését várják a parlamenttől. Mindezt a banki járulékok megemelésétől és a közösségi helyekre telepített ingyenes automaták üzembe helyezésével látják elérhetőnek. Érvük az, hogy a közösségeknek szükségük van készpénzre, nem lehet mindent átállítani kártyás fizetésre. Különösen úgy, hogy a kevésbé jövedelmező környékekről előbb a bankok vonulnak ki, később pedig az automaták is eltűnnek.

A banki automaták helyett fizetős ATM-ek veszik át, amelyeknek a használatáért 1-2 fontot kell leszurkolniuk azoknak, akik 10-20 fontokat akarnak kivenni. Így a közösségnek végül drágább lesz a készpénzhez jutás, mint eredetileg lett volna.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?