Kínai bölcsességekkel és fél válaszokkal próbálták megúszni a tech vezetők  a véleménynyilvánítást arról, illik-e egy milliárdosnak háborút viselni egy újság ellen.

Kínai bölcsességekkel és fél válaszokkal próbálták megúszni a tech vezetők  a véleménynyilvánítást arról, illik-e egy milliárdosnak háborút viselni egy újság ellen. De legalább megtudtuk, mit gondolt Konfuciusz a bosszúról.

Jeff Bezos
Egyértelmű állásfoglalás helyett csak Konfuciusz idézet jutott az Amazon atyjától
(fotó: James Duncan Davidson / Flickr CC-BY)

„Keresd a bosszút és két sírt kell ásnod. Az egyiket magadnak” – idézte Konfuciust Jeff Bezos a Code konferencián adott interjújában. Az Amazon vezetője és, ami ebben az ügyben lényegesebb, a The Washington Times tulajdonosa eltáncolt a kérdések elől, de az interjút készítő Walt Mossberg annyit ki tudott belőle húzni, hogy nem helyesli a Gawker médiabirodalom ellen hadat viselő Peter Thiel viselkedését.

Thiel a  PayPal ma tőkebefektetőként tevékenykedő alapítója, és tízmillió dollárral támogatta Hulk Hogan egykori pankrátor perét a botrányairól és szókimondásáról ismert Gawker médiabirodalom ellen. Bosszúból.

Bezos a konkrét ügy helyett elvekről akart beszélni. Kifejtette, hogy milliárdosként és közszereplőként az embernek el kell döntenie, mire fecsérli az idejét.

„Közszereplőként az legjobb védekezés a neked nem tetsző beszéd ellen, ha vastag bőrt növesztesz”

– mondta, majd hozzátette, hogy aki nem bírja a kritikusokat, annak nem szabad új vagy érdekes dolgokat csinálnia.

Ó, én igazán nem tudom

Az Amazon feje viszonylag ügyesen vágta ki magát a kérdések közül ahhoz képest, hogy Sheryl Sandberg, a Facebook második embere hogyan kezelte a témát. Sandberget arról kérdezte Joshua Topolsky, a Verge újságírója, hogy olyan embereket szeretne-e a Facebook igazgatótanácsába, mint Peter Thiel. A kérdés eleve irányított volt, hiszen Thiel a tanács tagja. A vezető azzal védekezett, hogy nem tudtak Thiel hadjáratáról, illetve nem a Facebook erőforrásait használta fel célja elérésére. A Gawkert pedig fontos partnerként méltatta.

Mi van a háttérben?

A per részleteit korábbi cikkünkben olvashatja, de egy rövid összefoglalót itt is adunk. A PayPal ma tőkebefektetőként tevékenykedő alapítója, Peter Thiel tízmillió dollárral támogatta Hulk Hogan egykori pankrátor perét a Gawker médiabirodalom ellen. Hogant azzal haragította magára a lap, hogy részleteket közöltek tíz éve készült házi szexvideójából. Thiel pedig azért esküdött bosszút a Gawker ellen, mert 2007-ben megírta a konzervatív üzletemberről, hogy meleg. A bíróság első fokon Hogannek adott igazat, a fellebbezéshez pedig a cégnek 150 millió dollárt kell letétbe helyeznie. A médiacég külső befektetőt vont be, hogy folytathassa a pereskedést.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?