Vagy valami csirkefogászat folyik, vagy tévedésből szalvétákra írták a cég könyvelését, amit az utolsó bulin fel is használtak. A Financial Times nyomozása csak most kezdődik, de máris izgalmas!

(Fotó: Tech In Asia / Flickr CC-BY)
(fotó: Tech In Asia / Flickr CC-BY)

Soha sem jó jel, ha a négy nagy könyvvizsgáló cég egyike nyilatkozatot ad ki, hogy egy vállalat pénzügyi beszámolóját nem tudják aláírni. Ez történt a Solutions 30 outsourcing céggel, amely kereskedelmi, pénzügyi és egyéb feladatokat vállalt át más vállalatoktól. Ráadásul ezt a vészharangot is a Financial Times kongatta meg, mint legutoljára a Wirecardét, ami szintén úgy kezdődött, hogy a négy nagy egyike sikítva elmenekült a tárgyalóból. (Igaz, ott egy másik gyorsan hitelesítette az amúgy menthetetlen könyvelést.)

Az Ernst&Young (EY) kevésbé finoman úgy fogalmazott, hogy „nem vagyunk abban a helyzetben, hogy véleményt alkossunk a 2020-as pénzügyi jelentésről”. A Solutions 30 erre válaszul auditálás nélkül tette ki az adatokat. Az EY szerint nem állt a rendelkezésükre minden adat, amely a törvényeknek való megfelelést, a kifizetések összegét és jellegét ellenőrizzék. Magyarul bemondásra kellene elhinniük a könyveket, amire viszont nem hajlandóak. A Solutions 30 azon a véleményen volt, hogy minden lényeges információt az EY rendelkezésére bocsátott.

A bejelentés hatására 66 százalékot esett a cég részvényeinek árfolyama, Muddy Waters aktivista shortoló alap kollektív arcán pedig elképzelhetetlenül széles vigyor jelent meg. Majd kiadtak egy elemzést, amelyben nem csak a Solutions 30-at kritizálták, de mindenkit, aki 2019 óta komoly cégként kezelte a vállalatot.

Egy hét alatt annyi derült ki, hogy Solutions 30, aminek a részvényei 2005 óta 21 ezer százalékot emelkedtek, a cég körüli céghálóban vannak érdekes kapcsolatok és egyelőre megmagyarázhatatlan pénzforgalom. A szálak Libanonba, Romániába és Mauritiusra vezetnek, de akad egy svájci cég is a történetben. A teljes kép még nem áll össze, érdemes végigfutni az Alphaville nyomozását, mert vagy egy spagetti jellegű szervezet felfejtését végzik vagy tényleg egy pénzügyi botrány felderítésének elején járnak.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?