A koronavírus rendesen betett az amúgy is gazdasági válságok között hányódó országnak. Pénzhez jutnia pedig nem sikerül a magát erős emberként pozicionáló vezetőnek.

Üdvözöljük a kedves nézőket, ismét remek küzdelemre lehet számítani. A bal sarokban a szigetvilág varázslója, az oroszlán, a boszorkány és a különös ruhásszekrény: Nagy-Britannia. Vagy legalább is a Bank of England. A bal sarokban pedig a meglepetések és a nép embere, Nicolás Maduro.

A következő történik: a Maduro vezette Venezuela kérte a Bank of Englandot, hogy bocsássa rendelkezésére az ország Londonban tárolt aranykészletét. Maduro ezt az eddig érintetlen forrást akarja felhasználni arra, hogy az ország gazdasági (és egészségügyi) krízisét megoldja. Mivel a Bank of England elsőre nemet mondott, így egymilliárd dolláros pert indított ellene Maduro.

Az ügy több érdekességgel is szolgál. Egyrészt a brit bank azért mondott nemet, mert nem ismerik el Madurót Venezuela legitim vezetőjeként. Ezzel nincsenek egyedül, hatvan másik ország is úgy gondolja, hogy Maduro elcsalta a két évvel ezelőtti elnökválasztást. Maduro 2008-ban már megpróbálta értékesíteni az aranyat, de akkor sem sikerült.

A venezuelai jegybank szerint az arany eladása után kapott pénzt az Egyesült Nemzetek fejlesztési programján keresztül juttatnák el Venezuelába. Így a pénzt csupán arra lehetne használni, hogy a koronavírus-járvány leküzdésére használható egészségügyi felszereléseket vegyenek belőle. A venezuelaiak szerint a Bank of Englandnak nincsenek érvei az eladás megtagadása mellett, a bank pedig nem nyilatkozik az egyes ügyfelekkel ápolt viszonyáról.

Emellett Venezuela az ENSZ szerint is különösen veszélyeztetett ország: egészségügyi rendszere gyenge lábakon áll, és annak ellenére, hogy olajtermelő ország a gazdasága sem túlzottan acélos. A kórházak egy részében a vízellátás is extrának számít. Az ország először a Nemzetközi Valutaalaptól kért ötmilliárd dollár gyorssegélyt, de nem kapták meg.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?