Csütörtökön jelentik be, hogy a bankok, biztosítók és kereskedelmi cégek milyen extra adókkal lesznek kénytelenek számolni idén és 2023-ban. Az extra adót azonban már bejelentette a miniszterelnök.

Kép: 123rf.com

A Facebook oldalán jelentette be a miniszterelnök, hogy a bankok és a multicégek „nagyobb haszonra, extraprofitra” tesznek szert. A kormány ezért létrehoz egy rezsivédelmi (és egy honvédelmi) alapot, amelyekből a rezsicsökkentés és a hadsereg korszerűsítése miatt fellépő költségeket fogják fizetni.

A kormány kötelezi a bankokat, a biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedő cégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy a profitjuk egy részét ezekbe az alapokba fizessék be.

A legutolsó Magyar Közlöny május 24-én jelent meg, így még nem lehet tudni, hogy a szektoriális adóemelés pontosan hogyan fog megvalósulni. Orbán Viktor a Facebookján azt ígérte, hogy a részleteket Gulyás Gergely fogja ismertetni a csütörtök délutáni kormányinfón.

Nem kell gazdasági elemzőnek lenni ahhoz, hogy az ember számára gyanús legyen, hogy a mostani intézkedés árát a cégek a vásárlóikra fogják ráterhelni. Ez vagy a költségek növekedésében jelenik meg vagy a szolgáltatási színvonal csökkenésében. Illetve, hasonlóan biztos az is, hogy az intézkedés nem fogja fékezni az inflációt.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?