A Holvi neobank az észt digitális állampolgársággal és a virtuálisan az országban működő vállalkozással rendelkezők bankja akar lenni.

A Holvi neobank az észt digitális állampolgársággal és a virtuálisan az országban működő vállalkozással rendelkezők bankja akar lenni.

rsz_e-residency_new_8

Az észt e-állampolgárság vonzó, high-tech, de a gyakorlatban kevés dologra használható dolog volt. A 2014-ben elindított programba belépők észt céget indíthattak, bankolhattak, kezelhettek fizetéseket és adózhattak. A csomag mindent tartalmazott egy cég Észtországba költöztetéséhez, feltéve, hogy a cégtulajodos nem akart az országban élni.

Az e-állampolgárságot lehet online igényelni, de egy személyes elbeszélgetésre szükség van ahhoz, hogy meg is kapjuk. Az állampolgárság három évig érvényes, utána újra meg kell igényelni. A Brexit aztán megmutatta, hogy valamire biztosan jó az e-állampolgárság: az Unióból való kilépés után egyszerűen lehet EU-s céget csinálni. Meg is ugrott a regisztrálók száma a Brexit szavazás után.

rsz_e-residency_new_11

Most a kis- és középvállalkozókat célzó Holvi neobank is megtalálta magának az e-észteket. Az oldalán és a regisztrációs folyamatban is lehetővé teszi, hogy az e-állampolgársághoz járó kártyával online céges számlát nyisson a vállalkozó.

Az oldal segítséget nyújt a létező cégek észt regisztrációjában is. Ha pedig a papírmunka – ami egyébként teljesen papír nélkül zajlik – kész van, akkor könyvelési eszközöket és számlázási segítséget is nyújt. Kicsit olyan a szolgáltatás, mintha egy jó netbankot, a Számlázz.hu-t és egy könyvelőt gyúrtak volna egybe. Még egy webbolt is jár a profi csomaghoz.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?