Vérfarkast ölő ezüstgolyó, mindent gyógyító szer, csoda, varázslat. Az EY tanácsadócég felméréséből nem derül ki, hogy mire lesz jó az üzleti MI, csak az, hogy mindenkit nagyon izgat.

Vérfarkast ölő ezüstgolyó, mindent gyógyító szer, csoda, varázslat. Az EY tanácsadócég felméréséből nem derül ki, hogy mire lesz jó az üzleti MI, csak az, hogy mindenkit nagyon izgat.

(Forrás: Dick Thomas Johnson / CC-BY)
(Forrás: Dick Thomas Johnson / CC-BY)
(fotó: Dick Thomas Johnson / CC-BY)

„A robotok a munkánkat” témában készített felmérést az EY tanácsadócég és az MIT műszaki egyetem. A 122 üzleti vezető megkérdezésével készült jelentés szerint a mesterséges intelligencia (MI) elterjedése munkahelyeket fog létrehozni. Sőt, a válaszadók harminckét százaléka úgy becsüli, hogy az MI technológiák több állást fognak teremteni, mint amennyit megszüntetnek. Nem lenne egyedülálló ez a technológiatörténetben, a táblázatkezelő megjelenésekor hasonló félelmek és eredmények voltak. Húsz százalékuk pedig egyenesen a gazdaság és a munkaerőpiac fellendítését várja az új technológiától.

Úgy becsüljük, hogy 2,1 millió munkaórát fogunk megspórolni a 2018-as évben a repetitív feladatok automatizálásával

mondta Jeff Wong, az EY innovációs vezetője.

A fekete leves az, hogy a vezetők 80 százaléka szerint az MI technológiák teremtette pozíciókat nehéz lesz betölteni. Munkahely lenne, a szükséges képzettséggel rendelkező emberekből viszont egyelőre hiány mutatkozik.

A válaszadók lényegében mindenre használnák a mesterséges intelligenciát. Körülbelül ötven százalékuk mondott igent az új szolgáltatások kidolgozására, a költséghatékonyság növelésére és a döntéshozatal felgyorsítására is. Ez alapján az MI valódi varázsszernek tűnik. Ezt az érzést erősíti meg az is, hogy a válaszadók ötvenkét százaléka nem rendel üzleti teljesítménymutatókat az MI-s kísérletezéshez.

A felmérés szerint az üzleti vezetők harminc százaléka dolgozik olyan szervezetnél, amely rendelkezik mesterséges intelligencia fejlesztésekkel. Huszonegy százalék dolgozik MI-stratégián, és 28 százalék mondta azt, hogy nem prioritás a cégénél a fejlődés ezen a területen.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?