Vérfarkast ölő ezüstgolyó, mindent gyógyító szer, csoda, varázslat. Az EY tanácsadócég felméréséből nem derül ki, hogy mire lesz jó az üzleti MI, csak az, hogy mindenkit nagyon izgat.

(Forrás: Dick Thomas Johnson / CC-BY)
(Forrás: Dick Thomas Johnson / CC-BY)
(fotó: Dick Thomas Johnson / CC-BY)

“A robotok a munkánkat” témában készített felmérést az EY tanácsadócég és az MIT műszaki egyetem. A 122 üzleti vezető megkérdezésével készült jelentés szerint a mesterséges intelligencia (MI) elterjedése munkahelyeket fog létrehozni. Sőt, a válaszadók harminckét százaléka úgy becsüli, hogy az MI technológiák több állást fognak teremteni, mint amennyit megszüntetnek. Nem lenne egyedülálló ez a technológiatörténetben, a táblázatkezelő megjelenésekor hasonló félelmek és eredmények voltak. Húsz százalékuk pedig egyenesen a gazdaság és a munkaerőpiac fellendítését várja az új technológiától.

Úgy becsüljük, hogy 2,1 millió munkaórát fogunk megspórolni a 2018-as évben a repetitív feladatok automatizálásával

mondta Jeff Wong, az EY innovációs vezetője.

A fekete leves az, hogy a vezetők 80 százaléka szerint az MI technológiák teremtette pozíciókat nehéz lesz betölteni. Munkahely lenne, a szükséges képzettséggel rendelkező emberekből viszont egyelőre hiány mutatkozik.

A válaszadók lényegében mindenre használnák a mesterséges intelligenciát. Körülbelül ötven százalékuk mondott igent az új szolgáltatások kidolgozására, a költséghatékonyság növelésére és a döntéshozatal felgyorsítására is. Ez alapján az MI valódi varázsszernek tűnik. Ezt az érzést erősíti meg az is, hogy a válaszadók ötvenkét százaléka nem rendel üzleti teljesítménymutatókat az MI-s kísérletezéshez.

A felmérés szerint az üzleti vezetők harminc százaléka dolgozik olyan szervezetnél, amely rendelkezik mesterséges intelligencia fejlesztésekkel. Huszonegy százalék dolgozik MI-stratégián, és 28 százalék mondta azt, hogy nem prioritás a cégénél a fejlődés ezen a területen.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?