Véget érhet a kiskorúak hazárdírozása.

Overwatch

A lootboxok problematikája, hogy valódi pénzért kínál véletlenszerű jutalmat. Ezeket jelenleg gond nélkül vásárolhatják a kiskorúak, annak ellenére, hogy nagyjából szerencsejátékról van szó, ami akár valódi hasznot is hozhat. Elvégre a nagyon ritka, játékbeli kinézetek több ezer dollárért is repkedhetnek, ilyen például a Counter Strike: Global Offensive-ben a Dragon Lore fegyverskin. Arra persze nevetségesen kevés esély van, hogy valakinek egy ilyen pottyan ki a ládából:

Ezért Josh Hawley, amerikai szenátor előállt azzal az ötlettel, hogy a játékkiadókat törvényileg köteleznék arra, hogy a kiskorúakat eltiltsák a lootboxok valódi pénzért való nyitogatásától – írja a The Verge. Ezzel együtt olyan dolgokat sem vásárolhatnak majd, amelyek játékbeli előnyhöz juttatják őket.

Az elmúlt években szinte az összes népszerű játékba kerültek mikrotranzakciók, sőt, némelyik játék ezekből tartja fenn magát. Ilyen például a League of Legends vagy az Apex Legends, amelyek ugyan ingyenesek, de a játékon belül rengeteg ki apróságot lehet venni. Ha átmegy a javaslat, hatalmas kiadókat kényszerítenek önszabályozásra, amilyen a Blizzard, az Electronic Arts vagy a Riot Games.

Amerika ebben nem lenne az első

Belgiumban már él egy hasonló törvény, ami miatt a Nintendo most kénytelen kivonni két játékot az országból. Mellette Hollandia regulázott pár játékot(FIFA 18, Dota 2, PlayerUnknown’s Battlegrounds, Rocket League)  tavaly, bár még rengeteg játékban van szinte teljesen ugyanolyan lootbox-mechanika.

 


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?