A CaixaBank nagyot lépett előre a hozzáférhetőség biztonsításában. Olyan kártyát bocsátottak ki, amelyeken Braille írással szerepelnek a lényeges adatok.


A Once és a Visa partnerségében létrejött kártya első körben csak a banknál sorban álló ügyfeleknek volt elérhető. Aztán a bank elérhetővé tette az összes betéti- és hitelkártyás ügyfél számára is.

Nehezítésként a Brailler-kártya mellé igényelni kell egy elsődleges bankkártyát is. A szokásos formátumú kártyán a PAN kód van Braille-írással. Illetve a kártya rendelkezik olyan bevágásokkal, amelyek segítenek abban, hogy a vak felhasználók a megfelelő irányba állítva tudják bedugni az automatába a kártyájukat pénzkivételkor. A kártya plasztik alapanyaga bőven lehetővé tesz ilyen tuningokat.

A Braille-írásos kártyán több adat van a vakok számára olvasható módon feltüntetve. A két kártyáról együttesen pedig minden olyan adat leolvasható, ami egy kártyás vásárláshoz szükséges. A megoldás korántsem ideális, ellenben működik.

A CaixaBank még idén megkezdi az elképzelés tesztelését a madridi régióban. Amennyiben ez sikeresen záródik, akkor az év harmadik negyedében Spanyolország teljes területén elérhetővé válik a vakbarát bankkártya megoldás.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?