Nem csak akkor bénulhat meg egy város, ha a pénzügyi rendszerek leállnak. Baltimore-ban momentán a fű sem nő, mert a várost megfertőzte egy zsarolóvírus.

Fotó: Rupa Panda CC-BY

Nem, ez sajnos nem a következő Die Hard film forgatókönyve, amiben Toldi estéje jelleggel az őszülő mellkasú Bruce Willis még egyszer megmenti a világot. Az ügy két hete kezdődött, amikor Baltimore városa leállította a számítógépes rendszereit egy zsarolóvírus miatt. Az Ars Technica szerint még heteket vehet igénybe, hogy összelegózzák a rendszereket. Jelenleg például néhány folyamatot emberek helyettesítenek.

Miközben a város informatikusai megpróbálják elérni, hogy iratok eljussanak az egyik irodából a másikba, folyamatban van még egy ügy. A város előző polgármesterét korrupciós vádak közel végtelen listájával tartóztatták le. Az előző városvezetés után azonban maradtak betöltetlen helyek. Az új operatív igazgató például a héten áll munkába.

Végül pedig Baltimore nem rendelkezik kibertámadások esetén is érvényes biztosítással. Így a RobbinHood nevű kártevő okozta károkat zsebből kell fizetniük. A támadók 70 ezer dollárt – durván húsz és fél millió forintot – kértek, a károk mostanra biztosan meghaladták ezt az összeget.

via GIPHY

A történetnek természetesen van egy hőse is. A város információbiztonsági szakembere javasolta a közszolgák IT-biztonsági továbbképzését, a megfelelő policyk létrehozását. A város azonban nem találta meg a pénzt erre. (Baltimore az elmúlt öt évben négy IT-biztonsági vezetőt rúgott ki.)

A jelenlegi polgármester, aki a nyakába kapta lényegében az első munkanapján az ügyet, azt nyilatkozta, hogy még nem látni az ügy végét. Amíg viszont nem indítják újra a városi szolgáltatásokat nincs földhivatal, nem lehet lakásokat eladni, nincs rendes kommunikáció a város és a lakók között. Baltimore majdnem elveszítette a honlapját is, mert nem jött meg egy fizetési felszólítás a hosting cégtől.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?