Nem sietik el a bevezetést, de lassan megkezdik a vitát a készpénzt kiegészítő digitális fizetőeszközről.


Lassú lépésekkel, de folytatja a gondolkodást a digitális dollárról az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve. A Fed nyár végére ígér egy vitairatot, amiben megosztja a digitális dollár által kínált lehetőségeket és a kockázatokat is az intézmény.

A bejelentést Jerome Powell Fed-elnök tette. Arról beszélt egy rövid videóban, hogy több éve gondolkodnak azok, hogy egy kriptovaluta jellegű digitális fizetőeszköz előnyt jelentene-e az amerikai gazdaságnak. Powell szerint a belföldi fizetési rendszer már most is hatékony, dinamikus, biztonságos és takarékosan működik, ezért kell megvizsgálni azt, hogy szükség van-e egy újabb valutatípusra.

A digitális dollár, amire a CBDC rövidítést használják, nem a készpénz leváltására szolgálna, hanem a fizetési eszközök kiegészítéseként. Az erről való gondolkodást az gyorsította fel, hogy Kína nagy erőkkel dolgozik a digitális jüan bevezetésén.

Az USA a saját szerepét abban látja, hogy a dollár digitalizálása során a nemzetközi digitális valutás fizetési szabványok kialakításában is részt vegyen. Ez a vágy viszont azt is jelenti, hogy a már létező stablecoinok komolyabb szabályozói figyelemre számíthatnak. A Fed tervei szerint az a cél, hogy a stablecoinok ugyanolyan biztonságot nyújtsanak, mint a dollár.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?