A Google szerint nincs mód arra, hogy az orosz leányvállalat tovább üzemeljen. A korábban 134 milliárd rubelt – vagy 2 milliárd dollárt – termelő leányvállalat száz alkalmazottjával együtt bajban van.

(Jon Russell / Flickr CC-BY-SA)
(fotó: Jon Russell / Flickr CC-BY-SA)

A cég nem tud fizetni az alkalmazottainak, az ügyfeleinek és úgy általában senkinek, akivel üzleti kapcsolatban áll. Ez azért lépett fel, mert az orosz állam, amely hadüzenet nélkül megtámadta Ukrajnát, olyan szankciós intézkedéseket helyezett érvénybe, mint az őket szankcionáló nyugat.

A Google ugyan március óta nem értékesít hirdetéseket Oroszországban, sőt a YouTube csatornák monetizációját is letiltotta, de még így is végez üzleti tevékenységet. Például száz ember alkalmaz. Emellett múlt december óta fizet egy 98 millió dolláros bírságot, mert olyan tartalmakat törölt, amelyek az orosz törvények szerint nem sértenek törvényt, de minden más mérce szerint hamis hírnek vagy gyűlöletbeszédnek minősülnek.

Az Ukrajna elleni háború bejelentésekor számos nyugati cég jelentette be, hogy az oroszországi leányvállalataik bezárnak. A Google-nak eddig sikerült egyensúlyoznia. Két hónapnyi profitot zsebre tehet, de a más országokban lévő ügyfeleinek tartozik egy magyarázattal. Különösen most, hogy az ingyenes szolgáltatásait továbbra sem zárja be.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?