A GozNym nem tartalmazott sok innovációt, de adatlopásban elsőrangú volt. Megállításához nemzetközi együttműködésre volt szükség.

(Forrás: EFF Photos / Flickr / CC-BY)
(fotó: Forrás: EFF Photos / Flickr / CC-BY)

Kis lépés az emberiségnek, de azért örüljünk neki. Az amerikai igazságügy minisztérium és az Europol közös nyomozása eredményeként a banki adatokat lopó GozNym kártevőt megállították. A Hágában tartott sajtótájékoztatón az ügyészek bejelentették, hogy tíz gyanúsítottat állítanának bíróság elé. A GozNym segítségével az Oroszországból és a Balkánról dolgozó banda 41 ezer áldozattól loptak adatokat és pénzt. A célpontok többnyire pénzintézetek és cégek voltak.

Öt gyanúsítottat Moldovában, Bulgáriában, Ukrajnában és Oroszországban tartóztattak le. A bűnbanda vezetőjés és asszisztensét Grúziában helyezték vád alá. A vádlottak fennmaradó része orosz származású, ellenben letartóztatni nem sikerült őket. Ellenük nemzetközi körözés van érvényben és felkerültek az FBI körözési listájára is.

A csoport ellen az ilyenkor szokásos bűnszövetkezetben elkövetett számítógépes csalás és pénzmosás vádjai állnak. A bandának van egy tizenegyedik tagja is, Krasimir Nikolov, akit 2016-ban letartóztattak, kiadtak az Egyesült Államoknak és vallott is az ügyben.

A GozNym főleg az amerikai, kanadai, német és lengyel netezők között szedett áldozatokat. A kártevő technológiai szinten nem volt innovatív, két korábban kiszivárgott rosszindulatú kód kombinálásával jött létre. De ahogy a pornós zsarolólevél is mutatta, nem feltételnül kell technológiai innováció ahhoz, hogy egy banki kártevő hatékony legyen.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?