Megtartjuk a távolságot? Lesz szűrő a légkondiban? Az új világ új fajta munkahelyeket is fog teremteni. Lehet a céges konyhától is el kell búcsúznunk.

(Fotó: Ryan Fung // CC-BY-SA)

Minden nap újabb hírek jönnek, hogy melyik startupok és tőzsdei cégek bocsátottak el embereket. A közösségi finanszírozási cégek legidősebbike, a Kickstarter például a munkatársainak negyven százalékától szabadult meg.

A CBRE amerikai ingatlancég végzett is egy gyors felmérést, hogy azok a cégek, amelyek előbb-utóbb kinyitják az irodáikat, hogyan várják vissza a dolgozókat. A kétszáz cég megkérdezésével lezajlott felmérés alapján 59 százalék fog arctakaró eszközöket (valószínűleg maszkot) az embereinek, 28 százalék el is várja, hogy ezt viseljék. 21 százalék engedi meg, hogy idegenek is bemehessenek az irodába az újranyitás után. (Például tárgyalni.) És 13 százalék tervezi az összes telephelyén az egészségügyi szűrést.

Ezek csupán az alapvető kérdések. Amíg nincs oltás a mostani koronavírus ellen, addig a cégeknek egyensúlyozniuk kell a normális munkakörülmények megteremtése és a fertőzésmentes munkahely üzemeltetése között. A válaszadó cégek 80 százaléka tervez olyan helyhasználati szabályokat hozni, amelyek támogatják a távolságtartást. Hatvan százalék pedig átalakítja az iroda berendezését is. Már hetekkel a CBRE felmérése előtt is születtek véleménycikkek arról, hogy a nyitott irodákat felválthatják az irodai paravánokkal határolt munkahelyek. Igaz, ez a szöveg nem foglalkozott a légkondicionálás kérdésével, amely szintén rásegíthet a fertőzés terjesztésére. A Techcrunch által megkérdezett szakértők azt várják, hogy jelentősen nő majd a légkezelő rendszerekbe integrálható szűrő technológiák.

Ugyanezek a kérdések felmerülnek majd a szolgáltató szektorban is. Még nem tudjuk, hogyan fogunk újra postára vagy bankfiókba járni. Már azon túl, hogy egy ideig még biztos mindenki hord magával saját tollat, ahelyett, hogy a madzagon csüngő helyi reklámtollat tapogatná össze.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?