Egy régi jelszó, egy közepesen ijesztő levél és jó adag pofátlanság kellett a legsikeresebb zsaroláshoz. Ha ön is megkapja semmiképp ne küldjön pénzt.


Hónapok óta bombázzák az internetezőket a csaló levelek egy viszonylag új verziójával. A levél azzal fenyegeti meg a címzettet, hogy az ismerőseinek elküldik, milyen pornót néz a neten, ha nem fizet egy bizonyos összeget bitcoinban. A zsarolás természetesen hazugságon alapul, eleve olyan netezők is megkapják, akiknek nincs regisztrációjuk a legnépszerűbb online pornóoldalakon. Az üzenet viszont elég hiszékeny – és netes szexet néző – emberhez jutott el ahhoz, hogy hatalmas üzletté váljon.

Egy, a Fortune által ismertetett kutatás szerint a csalás 949 ezer dollárnak megfelelő bitcoint hozott az elkövetőknek. Az Arena 1 által végzett kutatás azt is tartalmazza, hogy átlagosan 593 dollárt fizetnek az emberek a hallgatásért, ami mostani árfolyamon 0.073 bitcoinnak felel meg. Ez jól belövi, hogy a szégyen elkerülése micsoda hajtóerő tud lenni.

Az Arena 1 a zsarolólevelekben megadott bitcoin tárca felé irányuló forgalom vizsgálatával jutott el eddig a számig. A három verzióban kiküldött pornós zsarolás mellett fut még adattörléssel és fizikai erőszakkal fenyegető verzió is.

A zsarolás attól különösen hatékony, hogy a levelek egy része megnevez egy, a címzett által korábban használt jelszót is. Ilyet nem nehéz szerezni, több tucatnyi nagy adatszivárgás történt az elmúlt években, amikor felhasználónév, email és jelszó rekordok szivárogtak ki. Viszont ez az adat hitelesíti, ijesztőbbé teszi a zsaroló üzenetet.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?