Ha a tulajdonos dönti el, hogy milyen szolgáltatásokat hagy bekapcsolva a bankkártyáján, talán nehezebben lopják el a pénzét.

Ha a tulajdonos dönti el, hogy milyen szolgáltatásokat hagy bekapcsolva a bankkártyáján, talán nehezebben lopják el a pénzét.

(Fotó: Kai Hendry / CC-BY)
(Fotó: Kai Hendry / CC-BY)

A Revolut kártyához tartozó appban – teszt itt! – csodálkoztunk rá arra, hogy egy kártyán egészen sok mindent be lehet állítani. Egyesével lehet tiltani és engedélyezni olyan funkciókat, mint az ATM-es pénzkivétel, érintős fizetés, mágnescsíkos fizetés, internetes vásárlás, és még valami hely alapú szűrést is lehet engedélyezni. A lehetőségek garmada ez ahhoz képest, hogy a legtöbb kártyát csak letiltani lehet, illetve újra engedélyeztetni drága pénzért, ha kiderült, hogy nem lopták el, csak a táskában maradt.

Úgy néz ki, hogy a testreszabható kártyák lassan terjedésnek indulnak. A Bank Innovation szerint a brit Barclays döntött úgy, hogy sokkal több beállítási lehetőséget ad az ügyfeleinek, mert azt remélik, hogy ezzel visszaszoríthatják a kártyacsalásokat.

Meg vagytok győzve?

A bank adatai szerint a britek negyede lett valamilyen módon kártyacsalás áldozata az elmúlt három évben. Ezzel a trenddel száll szembe egy tízmillió fontos kampány keretében a Barclays. A pénz egy részéből figyelemfelhívó kampányt indítanak, arra oktatva az ügyfeleket, hogyan kerülhetik el a csalókat.

Lehetne okosabban is

A kampány része azonban az okosabb banki app és ezáltal okosabb kártya kiadása is. Az appon keresztül lehetőség lesz a vásárlási limit módosítására, a netes vásárlás letiltására, a appos vagy postai vásárlások tiltásáról nem is beszélve. Azaz a tudatos kártyahasználó kiiktathatja az összes olyan fizetési módot, ahol ő maga nincs jelen a kártyával együtt. A Barclays az első a nagy brit bankok közül, amely ilyen testreszabási lehetőségeket biztosít.

A Bank Innovation által megkérdezett szakértő szerint a tízmillió font egy részét jobban is fel lehetne használni a fenti két módnál. Jobb csalásszűrő rendszerekkel, erősebb azonosítási megoldással jobb hatásfokkal lehetne védeni az ügyfelek pénzét – mondta a lapnak Madeline Aufseeser, a Tender Armor csalásvédelmi cég vezetője.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?