Nem változnak a divatos technológiák: mesterséges intelligencia, blockchain és mobiltárca.

Fotó: Martin Abegglen / Flickr CC-BY
(fotó: Martin Abegglen / Flickr CC-BY)

Hosszútávon nincs miért aggódnia a fintecheknek – állítja a UBS frissen publikált kutatása. 2030-ra a szektor ötszázmilliárd dolláros bevételt generálhat. Összevetésként: 2018-ban 150 milliárd dollárra rúgott a fintechek bevétele. A háromszoros növekedés a következő tíz évben azt ígéri, hogy a pénzügyi iparnál is nagyobb fejlődés előtt áll a terület.

A UBS csak az y-generáció preferenciáit vizsgálta a felmérésben. Ez a generáció teszi ki jelenleg az emberiség 27 százalékát és nagyjából 24 ezermilliárd dollár vagyon felett rendelkezik.

A UBS felmérése kitért a blockchainre is, amely 300 és 400 milliárd dollár között fog hasznot termelni több iparágban. A fintech és a pénzügyi ipar lehet a legnagyobb haszonélvezője, de korántsem az egyetlen. Hasonlóan perspektivikus technológiának tartja a felmérés a mesterséges intelligenciát. Ennek a robottanácsadás, biztosítás és a szabályozásnak való megfelelés lehetnek az elsődleges területei.

A UBS szerint az egyre kifinomultabb, egyre több mindenre képes virtuális asszisztensek és csetrobotok is születhetnek az MI-technológia fejlődésével.

Egyre nő a mobiltárcák elfogadottsága, igazán azonban az ázsiai és csendes-óceáni területen terjednek. Az Egyesült Államokban és az európai és közel-keleti térségben jóval lassabban válik elfogadottá a technológia.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?