Zöldebb kihívója jelent meg a bitcoinnak, a chia. A szuperételről elnevezett kriptovaluta érdekessége, hogy máshogy történik a bányászata. Problémákat ettől még tud okozni.

(Kép: Henrik Bennetsen CC-BY)

A bitcoint azért nem szeretik a zöldek, mert proof-of-work alapokon nyugszik. Magyarul úgy lehet bányászni, hogy az ember belerak egy csomó, lényegében feleslegesen elégetett számítási teljesítményt. Az kereshet pénzt a bitcoin termeléssel, akinek nagy teljesítmény áll a rendelkezésére. A pénzért nem csak azok versenyeznek, akik meg is kapják, a verseny sokadik helyezettjei azonban nem kapnak díjat. Ők tényleg feleslegesen használták el a villanyáramot. Buta analógia, de olyan ez, mintha a leghangosabban üvöltőt díjaznák. Hiába csak egy embernek jár a díj, a többiek pokollá teszik a többi ember életét is.

Manapság bitcoint ASIC-kel, azaz erre a célra tervezett chipes elektronikával lehet hatékonyan bányászni. Azonban labdába lehet rúgni nagy teljesítményű videokártyákkal is. Röviden emiatt hiánycikk a nagy teljesítményű videokártya, és ezért próbálja meg lebutítani az Nvidia úgy a kártyáit, hogy azok a játékra alkalmasak legyenek, de kriptopénz bányászatra ne.

(Forrás: Nvidia)
(fotó: Nvidia)

Az új divatos kriptovaluta, a chia más irányt választott. Az új kriptóra a New Scientist hívta fel a figyelmet. A lap felütése az volt, hogy merevlemez- és SSD-hiányt okozhat egy új valuta. A chia proof-of-space elven működik, aminél a számítási kapacitás helyett a rendelkezésre álló tárhely a lényeg. A merevlemezek kevesebbet fogyasztanak, mint a csúcsra járatott videokártyák, de a piacot ettől függetlenül meg fogja lepni, ha a bányászok elkezdenek hatalmas méretű szerverfarmokat építeni.

Vietnamban, ahol a chia már népszerű, hiánycikké vált a merevlemez. A New Scientist szerint 3 millió terabájtnyi tárhelyet használnak most chia bányászatra világszerte, ami nagyjából 3 milliárd film tárolására elég. Nagy felbontásban, nem holmi bélyeg méretűvé tömörítve.

A chia mögött pedig sorakoznak olyan újabb kriptók, mint a sia és a filecoin, amelyek szintén proof-of-space alapúak. A bitcoin miatt fellépő problémákat ráadásul nem fogják megoldani ezek a kriptók. Ahhoz, hogy a bitcoin bányászok átálljanak az új valutákra, teljesen új bányász hardvert kellene venniük. Egyelőre tekinthetünk úgy a chiára, min egy új problémára.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?