Tökéletesen testre szabható, ki- és bekapcsolható funkciókkal rendelkező bankkártya? Ez nem egy kickstarteres projekt, hanem az egyik legmenőbb brit fintech terméke.

Tökéletesen testre szabható, ki- és bekapcsolható funkciókkal rendelkező bankkártya? Ez nem egy kickstarteres projekt, hanem az egyik legmenőbb brit fintech terméke.

Egyáltalán nem kényelmetlen. Főleg azért, mert nem ekkora a kártya (Forrás: Revolut)
Egyáltalán nem kényelmetlen. Főleg azért, mert nem ekkora a kártya
(Forrás: Revolut)
(fotó: Revolut)

A londoni kiruccanásomról már volt szó, az emberkísérlet egyik felét ismeritek. Aki lemarad: készpénz nélkül próbáltam élni egy olyan városban, ami hagyja ezt. A sztori másik fele, hogy mi volt a zsebemben. Annyi szó esett már a Revolut telefonról beállítható prepaid MasterCard kártyájáról, hogy magamat is meggyőztem róla. Jön a nyár, utazáshoz pedig, ha egy mód van rá, az ember nem használja a fő kártyáját.

Rendelés

Magyarország rajta van a Revolut által kiszolgált listáján, így a kártyához jutás egyszerű. Telepíteni kell a cég appját, regisztrálni, és már létre is hozhatunk egy virtuális kártyát vagy rendelhetünk egy fizikailag is létező példányt.

Futárszolgálattal egy-két nap alatt megkapjuk a kártyát – ez 20 euróba kerül -, de az ingyenes kiszállítás sem több egy hétnél. Amíg erre várunk érdemes azonosítani magunkat a rendszer felé egy igazolvány befotózásával. Ezzel megnő a kártyára tölthető pénzbeli keret.

Pénz kerül a kártyára

A kártyára lehet utalni, ám ennek van némi átfutási ideje. Gyorsabb, ha az appról bankkártyás vásárlást indítva küldünk pénz a kártyánkra, ez tényleg megérkezik pár percen belül. Az app jelzi a konverziós rátát, valamint azt is, hogy van-e jutalék az átváltáskor. A két alkalommal, amikor a Google pénzváltójával utána számoltam, hogy milyen árfolyamon dolgozik a Revolut, nem kellett csalódnom benne. (Hitelkártya esetén viszont 1 százalékos utalékot számoltak volna fel.)

És hogy a pénz elköltésének legfontosabb részéről is essen szó: a PIN-kódot a kártya megrendelésekor állítjuk be az appbal, és később itt lehet megnézni, ha kiment volna a fejünkből.

Beállítások

A kártya megérkezte után a Revolut appot nagyrészt arra lehet használni, hogy kövessük a költéseinket. Persze van benne rendszeren belüli pénzküldés, készülnek hitel termékkel és így tovább, de utazós kártyaként ezeket nem használnám. Illetve itt lehet engedélyezni és tiltani olyan funkciókat, mint az érintős vásárlás vagy a bankautomatás kártyafelvétel.

Azt viszont jó tudni, hogy nagyjából mennyi van még meg az utazásra szánt pénzből. Még úgy is, hogy a vásárlások 3-4 perces átfutási idővel jelennek meg az appban. Ennyi idő alatt viszont kategóriát is kapnak, azaz rögtön elkönyvelődnek egy élelmiszer, utazás rezsi, autó, szórakozás vagy ezekhez hasonló kategória alá. Emellett kereskedőnként is le vannak bontva a költések, szörnyülködhetek azon, hogy 24 fontot reggeliztem el a Pret A Manger szendvicsezőben a hosszúhétvége alatt.

Ó az a lazacos szendvics (Fotó: Transport Pixels CC-BY-SA)
Ó az a lazacos szendvics (Fotó: Transport Pixels CC-BY-SA)

Miből lesz ezeknek pénzük?

Ha csak a nyári utazgatáshoz használjuk a prepaid kártyát, akkor a fenti kérdés miatt egyáltalán nem kell aggódni. Ha nem, akkor pedig érdemes végigfutni a Revolut prémium csomagjának kondíciós listáját. Utasbiztosítást, ingyenes ATM-használatot és több, exkluzív kártyát ígérnek. Igaz, meg is kérik az árát. Ez és a cég hitelterméke érdekes lehet üzletileg is.

Akinek megtetszik a Revolut és ezt a kártyát használná elsődlegesnek, annak várnia kell. Ugyan az általunk megkérdezett könyvelők szerint Magyarországon lehetne Revolut kártyára utalni fizetést, az euro és dollár átutalások esetében a cég csak az ügyfél neve alatt lévő más számlákról fogad el pénzt.

Szedlák Ádám


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá 1 hozzászólás

  1. bgy115 2017.07.26

    Nagyon jónak tűnik, de sajnos az érintéses fizetés(legalábbis nálam és itthon) nem működik.

Vélemény, hozzászólás?