Érdekes jelenség, amikor beolvasztva többet ér a pénz, mint a rá írt összeg. Törvény tiltja, hogy ezzel a lehetőséggel éljenek a spekulánsok.

(Fotó: Denise Krebs CC-BY)

Nagyot mennek a fémek az árutőzsdén, aminek érdekes következményei vannak. Befektetési tanácsot most sem adunk, ahogy akkor sem, amikor a kriptovalutákról írunk. Viszont a pénzügyi folyamatok érdeklődő szemlélőinek ajánlunk egy jelenséget.

Az amerikai ötcentes érme, a nickel, néha meg szokta előzni saját magát árban. John Paul Koning vette észre még múlt héten, hogy ismét bekövetkezett ez a helyzet: az ötcentes többet ér pusztán a benne találhat fém értékén számolva, mint öt cent. Jelenleg egy dollárnyi ötcentes 1,2 dollárnyi nikkelt és rezet tartalmaz.

Az ötcentes összetétele, ha valakit érdekel, akkor 3,25 gramm réz és 1,75 gramm nikkel. Időnként bekövetkezik az a helyzet, hogy a két fém értékesebbé válik, mint az érme névértéke, de ez nem gyakori. Legutoljára 2011-ben volt rá példa. Jelenleg azért következett be ez a ritka állapot, mert a réz ára több, mint egy éve emelkedik.

Mivel az amerikai jegybanktól vagy bármelyik banktól bárki vehet berollnizott aprópénzt, ezért elvben egy centet lehet nyerni minden ötcentesen most. De igazából csak akkor tűnik ez jó ötletnek, ha az ember nem számol az idejével, a logisztika költségével.

A jegybank néhány éve hozott egy szabályt, amely szerint az egy és ötcenteseket tilos beolvasztani és fémként eladni. Aki lebukik, akár öt év börtönre is számíthat. Megoldás lehet az aprópénz Kanadába szállítása, ahol már nem védi az érméket az amerikai törvény. Viszont egy másik jogszabály szerint az öt dollárnál nagyobb értékű érmét tilos exportálni.

Ha a nikkel ára is emelkedni fog, akkor még egy eszköz van a pénzverde kezében. Módosíthat az érmék fémtartalmán, azaz csinálhatja olcsóbb fémből az ötcentest. Régen ez pénzrontásnak számított, de mivel ma a pénz értékét nem a fémtartalma garantálja, így kevesebb a lépés kockázata. Koning azt is felveti, hogy amúgy egy és ötcentesre szükség sincsen. A két címlet megszüntetése is járható út lehet.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?