Az Nvidia pénzügyi jelentései nem bontották ki az igazság minden részletét, ezért a cég büntetést fizet. Emellett nagyon megígérte, hogy többet nem rosszalkodik.

(Fotó: Nvidia)

5,5 millió dolláros bírságot fizet az Nvidia videokártya-gyártó, mert az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) gyanúja szerint eltitkolta mennyi videokártyát ad el kriptovaluta-bányászoknak.

A cég úgy döntött, hogy peren kívül rendezi az ügyét. A SEC szerint a cég pénzügyi jelentéséből nem derült ki, hogy az értékesítési számaiknak mekkora hányadát tette ki a kriptós robbanás. Ennek az adatnak az eltitkolása pedig elegendő arra, hogy a cég félfevezesse a befektetőit. Nem véletlenül rendelkezik törvény arról, hogy milyen adatokat kell tartalmaznia egy negyedéves pénzügyi jelentésnek.

A megegyezés során az Nvidia nem ismer el törvénysértést, kifizeti a büntetést és megváltoztatja a jövőben a pénzügyi jelentéseit a SEC elvárásainak megfelelően. A probléma 2017-ben köszönt be és először a 2018-as jelentésben van nyoma. A bányászok felvásárolták a videokártyákat, ezzel hiányt okozva. És hiába adott ki a gamereket célzó speciális kártyákat a cég, az alkatrészek többsége a kriptósokhoz került. Ezt a cég alkalmazottai tudták, de nem verték nagy dobra.

Mivel azonban a kriptó iránti érdeklődés tűnékenynek bizonyult, illetve a GPU-k nem a legjobb bányászezközök, ezért a forgalmi jelentések hatására megemelkedő részvényár nem tükrözte a cég jövőbeli kilátásait. Mivel a cég erről is hallgatott a SEC szerint nem véletlenül hiányoztak az adatok az Nvidia riportjaiból, hanem a vállalat rosszhiszeműen cselekedett.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?