A Xapó nevű bitcoinos startup adta ki annak idején az első bitcoin alapú hitelkártyát, de nem csak ezért érdemesek a figyelemre. Olyan trezorhálózatot üzemeltetnek, amilyen nincs még egy a világon.

A Xapó nevű bitcoinos startup adta ki annak idején az első bitcoin alapú hitelkártyát, de nem csak ezért érdemesek a figyelemre. Olyan trezorhálózatot üzemeltetnek, amilyen nincs még egy a világon.

Bitcoin alapú bankártya már van
Bitcoin alapú bankártya már van
(fotó: Xapo)

Oka van annak, hogy több tucatnyi jó bankrablós filmre jut egy-egy félig sikerült hackeres. A bankok biztonsági megoldásai között akadnak őrülten látványosak: acélrudak, több tonnás ajtók, finoman kattogó tárcsák. Ezeket a hackeres filmekben nem látjuk, az elképzelésükhöz nincs igazán tudásunk, emiatt kénytelenek vagyunk azt nézni, hogy valaki gépel színes betűkkel és néha tűzfalakról beszél.

Néha azért az informatikával foglalkozó cégek is megtalálják a módját annak, hogy kellően robosztusnak tűnjenek. Nagy divatja volt például egy időben a szervertermek elhagyott atombunkerekbe költöztetésének. A mai napig több szolgáltató üzemel ilyen bevehetetlen erődökben.

(Fotó: Rob Pongsajapan CC-BY )
(Fotó: Rob Pongsajapan CC-BY )
(fotó: Rob Pongsajapan CC-BY)

Wences Casares argentin befektető, a Xapo nevű bitcoinos startup alapítója is úgy gondolta, hogy a fizikai biztonságot leginkább a vasbeton és az acél garantálja. A cég több szép erősségű szervertermet épített ki öt kontinensen. A legextrémebb közülük egy privatizált svájci katonai bunkeren található.

A vagyonmenedzsmenttel foglalkozó Xapo szervereinek merevlemezet titkosítva van. A gépek nem kapcsolódnak az internethez. És ami a legzavaróbb, nem lehet tudni, hogy pontosan mekkora vagyont őriznek. A Bloomberg által elért két ügyfél tízmilliárd dollárra becsülte a betétek volumenjét, egy harmadik, a startuphoz közeli forrás pedig azt mondta, hogy ez egy nagyjából pontos becslés. Mindez természetesen erősen függ a bitcoin árának aktuális állásától is.

A tízmilliárdos összeg azt is jelenti, hogy a Xapo több betétet kezel, mint az amerikai lakossági bankok többsége. Illetve hogy a gépeiken tárolják a világ bitcoinkészletének hét százalékát. A Xapo neve jól cseng a komolyabb bitcoin vagyonnal rendelkező technológiai befektetők között, akik nem hisznek abban, hogy a bankok ilyen jellegű pénzügyi eszközöket képesek biztonságban tartani.

Fegyver ellen nem használ a jelszó

A bitcoin tulajdonosokra leselkedő legnagyobb veszélyt a hackerek, a tolvajok és a rablók jelentik. Volt már példa fegyveres rablásra is – ez ellen az erős jelszó sem véd többnyire – de emeltek már el vagyonokat nem kellően védett gépekről is. A Xapo megoldása a netre nem csatlakoztatott gépekből és okosan kitalált köztes rétegekből áll. Nem is lehet egyszerűen kivenni pénzt tőlük: körülbelül két napba kerül, amíg a cég azonosítja az ügyfelet, aláíratja a megfelelő papírokat és végül pénzéhez jut az ügyfél. Az egyszerűbb használat miatt azonban bitcoin alapú bankkártyát is adtak ki.

Casaresnek, a cég alapítójának nem a bitcoin az első szerelme. Több fintech vállalkozást épített fel és adot már el. A legelsőt még 2000-ben, akkori áron 529 millió dollárért. Most maga is bitcoinban tartja a pénzének egy jó részét, annyira hisz abban, hogy ez a jövő befektetési eszköze.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?