Az amerikaiak számára megszűnt a Blender, mint szolgáltatás. A cég nem küldhet és nem kaphat pénzt az Egyesült Államok gazdasági rendszeréből.

(Fotó: Jernej Furman CC-BY)

Határozottan neheztel az amerikai Pénzügyminisztérium a Blender.io nevű blockchaines startupra. A cég bűne, hogy segített átmosni 20,5 millió dollár értékű kriptovalutát, amit a jelenlegi tulajdonosai az Axie Infinity játékból loptak el.

A Pénzügyminisztérium szakció alá helyezte a szolgáltatást, megszüntetik az amerikai pénzügyi rendszerhez való hozzáférését. A Blender helyzetén nem javít, hogy az Axie elleni támadást a Lazarus nevű észak-koreai hackercsoport hajtotta végre. A támadás során 625 millió dollár értékű kriptovalutát loptak el. Ebből a Blendernél landoló 20,5 milliót sikerült tisztára – vagy legalább is követhetetlenre – mosniuk, pár millió dollárt sikerült a hatóságoknak lefoglalni, de a pénz nagyobbik hányadának lába lkelt.

A minisztérium pénteki közleménye szerint ez az első alkalom, hogy szankciókat alkalmaz egy kriptovalutás mixer szolgáltatás ellen. Ugyanakkor tavaly már kriptotőzsde ellen hozott hasonló határozatot. A minisztérium azt gyanítja, hogy a Blender legalább három zsarolóvírusos csoportnak is segített pénzmosással. A mostani határozat után azonban a Blender nem fér hozzá az Egyesült Államokban tárolt vagyonához, nem küldhet vagy fogadhat pénzt amerikai cégektől vagy magánszemélyektől.

A Blender név ismerős lehet, de a Blender.io nem azonos a Blenderrel, amely egy nyílt forrású, ingyenesen letölthető 3D-s modellező szoftver. Szegény modellezők semmiről sem tehetnek.

US punishes Blender.io for helping North Korea launder millions in stolen Axie crypto

The US Treasury Department announced on Friday that it’s sanctioning Blender.io, essentially cutting the Bitcoin mixer off from the US financial system (legally speaking, anyway). The department alleges that the service, which lets people obfuscate the record usually kept by the blockchain, was used by North Korea to „support its malicious cyber activities and money-laundering of stolen virtual currency.”


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?