Két nagyon nézett videó is kikerült az internetre arról, hogy pénzügyi szolgáltatók, szolgáltatások hogyan hagyták cserben az ügyfelet. A kettőt együtt már több, mint 200 ezren látták.


Van egy terület, amit service designnak hívnak, és ami nagyjából azzal foglalkozik, hogy az ügyfelek milyennek élik meg a céggel való kapcsolattartást. Az a jó dizájn, ami gördülékenyen használható, könnyen navigálható, az ember nem hallgat hosszasan komolyzenei műveket várakoztató zeneként. A jellemzőket még lehetne sorolni, de ezt meghagyjuk a területhez valóban értőknek.

Nekünk azért érdekes, mert össze tudjuk kapcsolni egy másik, amúgy régi, trenddel. Amely szerint az interneten az ügyfeleknek hangosabb a szava. Már nem a fodrásznál vagy a lottózóban panaszolják el, hogy mennyire megjárták a bankjukkal, hanem a Tiktokon vagy a Facebookon, ahol pedig tovább is lehet osztani ezeket a tartalmakat. Ez annyira nem új, hogy a dotkom lufi idejéből származó Cluetrain Manifesto – ez magyarul is megjelent nyomtatásban – is kitér rá.

Ennek ellenére, aki hétvégén internet elé ült, két remek pénzügyes sztorit is megtalálhatott. Az egyikben Csikós Zsolt autós újságíró mesélte el, milyen élmény volt az OTP-t használva külföldre pénzt utalni. Illetve mennyi sikerrel járt, amikor az utalásról próbált érdeklődni a legnagyobb hazai bank ügyfélszolgálatát használva. (Spoilerezünk: egyáltalán nem sikerült.)

A fenti videót már közel negyvenötezer ember látta, ami az újságíró sorozatát nézve átlagosnak mondható. Vannak azonban olyan epizódjai is, amelyek a százezer nézőt is elérik. Mindkét szám olyan, ami már szabad szemmel is látható.

A videóban szóba kerül a Revolut is, amelyben az újságíró az MNB korábbi kifogásait megismételve – azaz: nincs magyarországi betétbiztosítása – nem bízik. Szóval várhatunk arra, hogy akár az OTP, akár a Revolut reagál valamilyen módon a történetre.

Hol a pénzem?!

Már komolyabb nézettséggel rendelkezik AnonimInc youtuber Tiktokra feltöltött videója, amelyben a Vodafone és a csoportos beszedési megbízás mély inkompatibilitásáról beszél. Régi UPC ügyfélként ugyanis csak olyan adatokat talál a felhasználói fiókjában, amelyekkel nem lehet a UPC-t azóta felvásároló Vodafone felé csoportos beszedést létrehozni. Ezt az ügyfélszolgálat is megerősítette a youtuber kérdésére, azonban a problémát egyelőre nem javították.

@realanoniminc Ez egy vicc lassan #vodafone #dumb #company #why ♬ original sound – RealAnonimInc

A videó 160 ezer megtekintésnél jár, alatta pedig kommentben sztoriznak a nézők, hogy ki hogyan faragott rá a különböző szolgáltatókkal.

Tanulság természetesen nincs. Mint ahogy a kommentelő nézők szerint szolgáltatási kultúra sem.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?