Hat bankkal kezdett bele a Swift a megosztott főkönyvre – szexibben: blockchainre – épített számlakezelési rendszer tesztjébe.

(Fotó: BTC Keychain / Flickr CC-BY)
(Fotó: BTC Keychain / Flickr CC-BY)
(fotó: BTC Keychain / Flickr CC-BY)

A hat bank egy speciális számlatípus, a Nostro számla kezelését próbálja meg könnyebbé tenni. Hogy ez mi? A Hitelintézeti Fogalomtár (PDF) ad rá egy remek definíciót:

Hazai bank tulajdonában álló, külföldi bank által vezetett bankszámlája.

A fejlesztés a levelezőbanki kapcsolatokat tervezi modernizálni. Azzal, hogy egy megosztott főkönyvbe dolgoznak a pénzintézetek, a máshol kezelt számlákat valós időben tudják követni.

A teszt résztvevői az ANZ, a BNP Paribas, a BNY Mellon, a DBS Bank, a Royal Bank of Canada és a Wells Fargo. Az együttműködéssel azt is vállalták, hogy a szükséges szoftvereket, appokat előállítják, majd kipróbálják, hogy valóban működik-e a kocepció. A későbbi fázisban további húsz bank csatlakozik majd a próbához.

A tesztben a Hyperledger Fabric v1 nevű technológiát fogják használni, ami egy nem nyilvános blockchain. A résztvevők úgy látják, hogy az azonnali elszámolás jelentősen gyorsíthatja a jelenleg nap végi elszámolásokkal működő rendszert.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?