Ha az Europol keresi telefonon és pénzt kér, nyugodtan nyomja ki a hívást.

(Fotó: Konrad Lembcke CC-BY-ND)

Egészen új módszerrel próbálkoznak az adathalászok. Most épp az Europol nevében keresnek meg embereket azzal, hogy valamilyen netes bűncselekménynek estek áldozatul, és ennek örvén kérik be az ellopni kívánt adatokat. Illetve esetenként pénzt is kérnek.

A támadásra maga az Europol, az igazi, figyelmezteti az embereket. Megígérve, hogy az európai nyomozóhatóság nem hívogat embereket sem most, sem a jövőben. A helyzetüket nehezíti, hogy a csalók meg tudják hamisítani egy trükkel a kijelzett telefonszámukat, így úgy tűnhet, hogy a hívás valóban az Europoltól érkezik. Ez a csalás többnyire elég ahhoz, hogy a telefonok egy alapvető védelmén, a hívószám felismerésen átjusson az elkövető.

A nyomozók szerint a csalók Catherine De Bolle, Jean-Philippe Lecouffe és Jürgen Ebner nevében leveleznek. Nehezítésképpen mindhárman az Europolnál dolgoznak vezető beosztásban, így egy egyszerű Google keresés nem elég az adathalászat kivédésére.

A nyomozóhivatal azt kéri, hogy a hamis megkereséseket a helyi rendőrségen jelentsék be az európai polgárok. Miután ezt megtették az Europol oldalán található kapcsolatfelvételi űrlapon jelezhetik nekik is, hogy valaki ismét a nevükben próbál pénzt kicsalni az emberektől.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?