Márciusban még tagadta a CoinBene kriptotőzsde, hogy hackerek jutottak volna a rendszerébe. Ehelyett azt nyilatkozták, hogy a rendszer karbantartás alatt áll. A Cointelegraph által megszerzett informá

(Fotó: Descryptive / CC-BY)

A lap úgy tudja, hogy 2019. március 25-én a CoinBene forró, azaz mindennapi használatú, tárcájából nagyösszegű tranzakciók indultak egy frissen létrehozott ismeretlen tárca felé. A tranzakciók során például az összes ERC-20 tokent is elvitték a CoinBenétől. Másnap a cég bejelentette, hogy karbantartási üzemmódra áll át, a hackertámadásról szóló pletykák pedig szárnyra kaptak. A tőzsde tagadta a pletykák valóságtartalmát, és azt állította, hogy az ügyfelek betétei biztonságban vannak. Arról azonban senki nem győződhetett meg, hogy a százmillió dollárnyi token tényleg megvan-e.

James Edwards elemző ekkortájt hívta fel a figyelmet arra, hogy ethert, coinbene coint és maximine coint nem utaltak ki a forró tárcából. A céltárcák pedig annyira frissek voltak, hogy egy részüknek a gyanús utalások voltak az első tranzakciói.

Egy másik elemzés, amit az Elementus blockchain technológiai cég adattudósai publikáltak, azonban arra jutott, hogy a tranzakciók mintázata nagyon hasonlít egy hackertámadáséhoz. Az pedig, hogy a CoinBenétől származó ERC-20 tokeneket eladták, bizonyítéka annak, hogy nem karbantartás történt. A tokenek ellenértékeként kapott ether azóta is mozog a rendszerben – állítja a jelentés. A dokumentum arra nem ad magyarázatot, hogy a hackerek miért nem vitték el a CoinBene tárcájában tárolt 118 millió dollárnyi MXM coint és némi ethert is. Ráadásul napokkal a Maximine napokkal később 200 millió dollárnyi MXM-et küldött át egy okos szerződéssel a tőzsdének, aminek nem ismert az oka. A Maximine értéke pedig, anélkül, hogy kereskedtek volna vele, a két tranzakció közt eltelt három nap alatt megugrott.

(Fotó: Bundesarchiv, Bild 102-12762 / CC-BY-SA 3.0)

További kavarás van még a Howdoo cég tokenjeivel is, amelyekből 18,4 millió (209 millió dollár értékben) tűnt el a CoinBene forró tárcájából. A Howdoo felé bűncselekményként kommunikálta a tőzsde az ügyet, ám a nem létező tokenekkel engedte a kereskedést. Ennek eredményeképpen a tokenek ára csökkenni kezdett, amit a CoinTelegraph azzal magyaráz, hogy a CoinBene az árfolyam lenyomásával akarta minimalizálni a kárát. Végül a tokenek valahogyan visszakerültek a Howdoo tulajdonába, ami bárhonnan is nézzük, bizonytalanná teszi annak az állításnak az igazságtartalmát, hogy el se lopták őket. A CoinBene ekkor még tagadott, sőt a Howdoo közreműködését kérte az ügy eltussolásában.

Egyelőre a CoinBene ügyben több a kérdés, mint a válasz. Az eset igazi tanulsága az, hogy a szabályozatlan piac és a legjobb indulattal is opportunista tőzsdék vadnyugati jelleggel tudnak működni. Az ilyen hackertámadások valamint az eltussolási kísérletek, a transzparencia és a kríziskommunikáció hiánya pedig a hétköznapi, a kriptós piacra új pénzt hozó kezdő befektetők bizalmát erodálják.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?