Kiállítási tárgynak készült, és ahhoz képest, hogy mára öt éves lett, még mindig remekül mutatja be a blockchain nagy hibáját.

(Fotó: César Escudero Andaluz)

Művészeti szombatot tartunk, mert a kezünkbe került egy videó az eddigi legviccesebb kriptóhoz és fintechhez kötődő művészeti projektről. Nem, semmi köze nincs az NFT-khez, azt meghagyjuk a spekulációs divatban utazóknak.

Martin Nadal és César Escudero Andaluz arra tette fel az idejét még 2016-ban, hogy elkészítik a legrosszabb bányász hardvert. A verseny nagyon erős, de még mindig nyerésben vannak. Korábban mi is ismertettünk egy Gameboy alapú megoldást, amihez forrasztani is kell, nem is igazán alkalmas a feladatra és még erőtlen is a hardver. Nadalék viszont találtak még használhatatlanabb vasat: egy Citizen szalagos számológépet. Azt a fajtát, amit nagy állami cégek bérszámfejtésén lehetett látni harminc éve, és azóta sehol.

A művészek számítása szerint az IoT megoldással felturbózott számológép 11 millió év alatt végezne egy blokkal. Egy hash kiszámításához pedig momentán tíz percre van szüksége. És mivel kijelzőnek is a számológépet haszálják, ezért folyamatosan gyűlik mellette az elhasznált papírszalag (óránként tíz méter!), ami a folyamatot és a szeméttermelést hivatott szimbolizálni.


Ha tetszett a cikk:

és kövess minket a Facebookon!



Szólj hozzá

Vélemény, hozzászólás?